REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



First Draft – atelier de scenaristică pentru începători


     Asociația Culturală Control N anunță începerea înscrierilor la cea de-a 14-a ediție a atelierului de scenaristică First Draft, care a avut, până acum, peste 200 de participanți.
     First Draft este dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film și își propune ca la finalul celor 8 şedinţe participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film și să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurtmetraj.
     Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare. Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor 8 şedinţe de curs, fiecare participant va avea în portofoliu un prim scenariu de scurtmetraj.
     Cursul este susținut de  Ana Agopian, cea care a semnat, alături de cu Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, scenariile lungmetrajelor Love Building, Alt Love Building și Breaking News (aflat în post producție) și scurt și mediu metrajelor Bună Cristina! Pa Cristina!, Tabasco, Captivi de Crăciun și Să mori de dragoste rănită. În prezent, Ana este asistent universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, unde predă scenaristică în cadrul facultății de film.
     „Prima dată când am organizat First Draft mă așteptam să nu avem niciun înscris. Sau oricum foarte puțini. Cine vrea să învețe să scrie scenarii? – îmi spuneam.  Surpriza a fost că am avut dublu de înscrieri față de locurile disponibile. De atunci și până acum, de fiecare dată când organizăm atelierul, avem un număr foarte mare de înscrieri. De ce? Ce-i face pe cinefili să facă pasul următor? Să se desprindă din fața ecranului și să participe activ la crearea unui film? Cred că răspunsurile sunt multe. Dar în principal pasiunea lor pentru film îi face să își dorească să scrie scenarii. Contabili, jurnaliști, IT-iști, traducători, sociologi sau manageri în multinaționale, toți cei care au venit la First Draft au avut și au o pasiune incredibilă pentru cinema. Și pentru povești. Iar serile de First Draft au fost întotdeauna pline de energie creativă. Pentru că fiecare dintre participanți a venit cu propria experiență de viață care, într-un fel sau altul, s-a simțit în scenariile scrise la curs,” a declarat Ana Agopian.
     Cele 8 intâlniri din cadrul First Draft vor avea loc miercurea, în perioada 19 octombrie – 7 decembrie 2016, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.
     Înscrierile la First Draft se fac la adresa de email info@controln.ro.
     Detalii: www.controln.ro // facebook
(14.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana agopian, atelier de scenaristică incepatori, control n, first draft

Opinii: