REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul lui Agnès Varda, Silvana Imam și arta activistă la OWR 2018


     Ediția cu numărul 11 a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania dedică o secțiune artiștilor activiști – acei artiști care au ceva de spus despre lumea în care trăim, care vor să o schimbe în mai bine și care își asumă riscurile ce vin la pachet cu determinarea necesară în astfel de demersuri. Secțiunea este intitulată „Arta care mișcă lumea”.
     Unul dintre cele mai așteptate filme ale secțiunii este cu siguranță Chipuri, locuri (Faces, Places), cea de-a doua nominalizare de la Premiile Oscar din selecția One World Romania 11, alături de Ultimii bărbați din Aleppo (Last Men in Aleppo).
     Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, devenită un simpatic monstru sacru al documentarului, a decis să facă acest film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR. Acest cuplu neașteptat se pornește la drum în căutarea delicioasă a unui rost. Ce găsesc sunt fragmente din fața mai veche a Franței: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard – bucăți dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale surprinzătoare, încărcate de emoție și substanță, pline de o mândrie și demnitate care intră în conflict direct cu naționalismul și populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru. Chipuri, locuri a câștigat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes premiul pentru cel mai bun film documentar, dar și Palme de Whiskers, premiul pentru cea mai bună apariție felină.
     Încă cinci documentare sunt incluse în această secțiune: Cântecele angajate ale lui Colette Magny, Am o mică problemă, Când Dumnezeu doarme, Poeta și Pavlenski - om și voință. Toate acestea vor fi proiectate sâmbătă, 17 martie, la Muzeul Național de Artă Contemporană. Înainte de proiecții, la ora 12, le vom asculta pe Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu și Cosmina Moroșan, trei poete ale căror voci s-au impus pentru că tratează subiecte contemporane în forme dintre cele mai surprinzătoare și directe. După fiecare film, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitate mai multe artiste din România. După ultima proiecție, îi invităm pe spectatori la un concert special Ada Milea, la ultimul etaj al MNAC.
     Regăsim un artist activist și într-o altă secțiune a celei de-a 11-a ediții One World Romania – „Politicile sexului (LGBTQ)” - și anume artista rap din Suedia, Silvana. Documentarul cu același nume e o poveste despre identitate – despre cum, uneori, e nevoie să faci un pas în spate și să te remobilizezi interior înainte de a te lansa în marile bătălii identitare. Născută dintr-o mamă lituaniană și un tată musulman, Silvana Imam cântă un rap abrupt împotriva patriarhatului și xenofobiei pe care le întâlnește zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice. 
     Miercuri 21 martie, la ora 20:30, Silvana va fi prezentă la proiecția filmului de la Apollo111, după care va susține un concert live, în aceeași locație. Proiecția e realizată în colaborare cu Cineclub Queer.
     În aceeași temă a artei activiste, vă invităm marți, 20 martie la ora 14:00 la ARCUB, pentru lansarea cărții „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România și Moldova”, a autoarelor Raluca Voinea și Iulia Popovici. Cartea conține interviuri cu Dan Perjovschi, Szilárd Miklós, Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Farid Fairuz, Anca Benera & Arnold Estefán, Nicoleta Esinencu, Alexandra Pirici, Veda Popovici, Candidatura la Președinție, Paul Dunca, Ioana Păun, Simona Dumitriu & Ramona Dima, Florin Flueraș & Alina Popa.
     Iulia Popovici: „Precaritatea și urgența mesajului, acestea sunt cele două «rațiuni practice» ale apelului la performance pomenite cel mai des în interviurile din această carte. Criza reprezentării, o temă aprinsă pentru teatrul contemporan, și eterna criză instituțională a dansului (contemporan) local joacă la rându-le un rol important în specificul multidisciplinar al performance art-ului din România și Moldova, la fel ca și funcția centrală pe care o deține chestionarea corpului și a corpor(e)alității în practicile feministe și queer.”
     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București.
     Detalii: www.oneworld.ro // Facebook
(01.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: agnes varda, arta activista, metafora. protest. concept. performance art din romania si moldova, one world romania 2018, silvana

Opinii: