REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul „Cripta”, în cinematografe din 12 septembrie


Cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cornel Gheorghiţă, Cripta, va rula în premieră la Cinema Studio,vineri, 12 septembrie.

La premiera de gală din Bucureşti vor fi prezenţi regizorul, actorul francez Serge Riaboukine şi membrii echipei. Cripta este o dramă, regizată de Cornel Gheorghiţă, după un scenariu de Jean Samouillan. 
Povestea se petrece în România, unde un om de afaceri francez Leduc (Serge Riaboukine) pregăteşte renovarea unui vechi cartier din staţiunea Băile Herculane, pentru realizarea unui nou proiect imobiliar. În subsolul unei clădiri, descoperă o veche frescă, datând probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul naţional, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate, sau chiar abandonate. De unul singur, Leduc încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc. Rămâne însă blocat în incinta imobilului. Povestea cu accente noir îl are în rolul principal pe Serge Riaboukine, actor francez cu o bogată filmografie - Comme une image, Capone, Angel-A sau Peau d’homme, coeur de bête, pentru care a câştigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno în 1999. Din distribuţie fac parte actorii români Camelia Pintilie (Cătălina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) şi Sanda Toma. Imaginea filmului este semnată de Dorian Drăgoi, scenografia îi aparţine lui Mihnea Tăutu, iar montajul lui Nathalie Mougenot. 
Cornel Gheorghiţă este regizor, producător şi scenarist, şi predă cursuri de cinema, din 1991, la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel, Univ. Toulouse II), iar din 2001 la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistique) Toulouse. Primul lui lungmetraj de ficţiune, Europolis (2010), a câştigat Menţiunea Specială a Juriului la Montréal World Film Festival 2010, Premiul Ecumenic al Juriului la Golden Apricot Film Festival Yerevan 2011, Menţiune Specială a Juriului la Kimera International Film Festival 2011 şi premii pentru Cea mai bună actriţă (Adriana Trandafir), Cea mai bună imagine (Ovidiu Mărginean), Cea mai bună muzică (Diego Losa şi François Petit) şi Cele mai bune decoruri (Bogdan Ionescu) la Cyprus International Film Festival 2011. Cornel Gheorghiţă a realizat şi documentarele Fanfaron Fanfaron (2007), despre fanfarele ţărăneşti din Moldova, şi Mascarade, un film despre obiceiurile de iarnă moldoveneşti. 
Cripta este o producţie RO DE FILM (România) şi Milonga Productions (Franţa), susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Televiziune,  Région Midi-Pyrénées, ESAV Toulouse şi Paradox Film. Lungmetrajul este distribuit în România de Paradox Film.
 

Cuvinte cheie: cinema studio, cornel gheorghita, cripta, gabriel spahiu, premiera romaneasca, serge riaboukine

Opinii: