REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, la Timishort 2017


     Cea de-a 9-a ediție a Timishort va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara.
     Ca în fiecare an, pe lângă competiția oficială a festivalului, Timishort a pregătit o serie de surprize pentru spectatorii timișoreni: două calupuri de scurtmetraje pentru copii în secțiunea TimiKids, cele mai noi scurtmetraje experimentale în secțiunea Videorama, o secțiune de animație - Animation Panorama, un focus dedicat unui regizor contemporan – anul acesta, Seán Breathnach din Irlanda, un festival în vizită - Bašta Fest (Serbia) și un calup de scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film/ Short Matters! – EFA Nominees.
     Programul Short Matters! cuprinde 8 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2016, printre care şi câştigătorul Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj: 9 Days – From my Window in Aleppo (Olanda, Siria), în regia lui Thomas Vroege, Floor van der Meulen și Issa Touma. Filmul redă începutul revoltei siriene în orașul Alep, văzută prin ochii faimosului fotograf sirian Issa Touma, care și-a petrecut nouă zile baricadat în apartamentul lui, înregistrând ce se întâmpla afară. Filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film se văd vineri, 13 octombrie, de la ora 18,00, la Casa Artelor.
     Și anul acesta Timishort aduce 12 scurtmetraje pentru copii, împărțite în două secțiuni Timikids, pe categorii de vârstă: Secțiunea 6-10 ani (Cinema Timiș – vineri, 13 octombrie, ora 10) și secțiunea 11-14 ani (Cinema Timiș – sâmbătă, 14 octombrie, ora 10,00).
     Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, Videorama pune accentul pe creatii cinematografice, care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale. Anul acesta, 6 scurtmetraje din Olanda, Ungaria, Grecia, Franța și Portugalia vor rula vineri, 13 octombrie, de la ora 22,00, la Cinema Timiș.
În fiecare an, Timishort aduce în festival un focus dedicat unui regizor contemporan – anul acesta, Seán Breathnach din Irlanda. Sean a regizat peste douăsprezece scurtmetraje, unele dintre ele adunând premii naționale și internaționale. Lungmetrajul său de debut, Dincolo de pădure, a adunat premii pentru Cel mai bun lungmetraj, la Festivalul de Film de Groază „Unrestricted View” din Londra și la Festivalul Internațional de Film „Lumea Canadei”.
     Festivalul invitat anul acesta este Bašta Fest, care are loc în Bajina Bašta, în vestul Serbiei. Scopul central al festivalului e acela de a face o oază culturală, care promovează, în principal, tineri artiști locali și internaționali, punând accent pe scurtmetraje de ficțiune originale.
     9 dintre cele mai recente animații ale momentului vor putea fi văzute în secțiunea Animation Panorama la Casa Artelor vineri, 13 octombrie, de la ora 20,00.
     Detalii: www.timishort.ro
(09.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de scurtmetraj timisoara, scurtmetraje academia europeana de film, timishort 2017

Opinii: