REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filmele lunii iunie, la Cinema Arta din Arad


     Luna a debutat la Cinema Arta între 5-6 iunie cu Très Court International Film Festival - maratonul filmelor de foarte scurtmetraj. Iar începutul verii cinematografic se arată generos cu un program plin de scurtmetraje şi lungmetrajele româneşti, premiere, filme de festival şi proiecţii cu invitaţi speciali!
     Proiecțiile de filme de la cinematograful Arta sunt organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, Centrului Municipal de Cultură Arad și Asociației CitiZenit.
     Între 7-9 iunie, festivalul Discuția Secretă aduce la Cinema Arta cinci filme despre marginalitate, destrămare şi ruine. Astfel, în cadrul acestui program rulează două scurtmetraje româneşti despre lumi marginale: Mohamed Tomescu și Patul e stricat, vineri, 8 iunie, de la ora 18:30. Totodată în cadrul festivalului, de joi până sâmbătă, publicul arădean are şansa să vadă trei lungmetraje, dar şi să stea la discuţii cu realizatorii. Joi, proiecția Soldații. Poveste din Ferentari (regia Ivana Mladenović) a fost urmată de o întâlnire cu Adrian Schiop, vineri, la finalul In Praise of Nothing, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Boris Mitić, și sâmbătă, după Estrangement  Is Death (ora 18.00), regizorul Miron Zownir se întâlnește cu publicul.
     Intrarea la cele cinci proiecţii de film din cadrul festivalului Discuţia Secretă este liberă.
     Premierele cinematografice nu lipsesc nici în luna iunie de la cinematograful Arta. Astfel joi, 14 iunie, de la ora 20:00, arădenii au ocazia să vadă mult-aşteptatul film unguresc Banditul Whisky, regizat de Nimród Antal. Vineri, 15 iunie, de la ora 20:00, Charleston (regia Andrei Creţulescu) va rula în premieră în Arad.
     Caravana Les films de Cannes ajunge din nou pe marele ecran din Arad cu unele dintre cele mai bune filme de artă recente, prezentate şi premiate la cel mai important festival de film din lume. Joi, 21 iunie, de la ora 20:00, arădenii au şansa să vizioneze filmul iranian A Man of Integrity, câştigător al premiului Un certain regard la Cannes în 2017. Iar la sfârşitul lunii, vineri, 29 iunie, de la ora 20:00, rulează 120 BPM/Bătăi pe minut, filmul câştigător a nu mai puţin de patru premii la Cannes în 2017: Grand Prix, Prix de la FIPRESCI, François Chalais Prize, Queer Palm.
     Duminică, 24 iunie, de la ora 21:00, la Cinema Arta are loc proiecţia de inaugurare a grădinii de vară: capodopera cinemaul mut nemţesc The Golem, însoţită de muzica atmosferică special compusă pentru film şi interpretată live de DANAGA. Iar joi, 28 iunie, de la ora 20:00, după cum bine ne-am obişnuit, programul RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC continuă cu ediţia a IV-a, cu trei documentare realizate de trei regizoare Gutuiul japonez (regia Mara Trifu), Dacă 6 ar fi 9 (regia Ivana Mladenović) și Nu te supăra, dar… (regia Adina Pintilie). La final, publicul va sta de vorbă cu selecționerul și criticul de film Andrei Rus.
     Detalii: Facebook
(09.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema arta arad, documentare romanesti, festival de film arad, filme romanesti

Opinii: