REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud


      Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii între 1-5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.
     A treia ediție vine la pachet cu un set de reguli ce vor trebui urmate pentru desfășurarea în siguranță a festivalului. Pentru participarea la eveniment, purtarea măștii este obligatorie, la fel ca și distanțarea fizică. Pentru asigurarea celei din urmă măsuri de siguranță, locurile disponibile vor fi limitate.
     Grădina se va deschide în fiecare zi la ora 18:00, deoarece pe lângă filme, veți avea ocazia de a vedea o expoziție foto ce spune povestea proiectului și veți putea vizita o galerie de artă ce va prezenta artiști români, alții în
fiecare zi. Desigur, nu lipsește zona de relaxare, iar suprizele vor fi pregătite să le descoperiți. Imediat ce se lasă întunericul, de la ora 21:00, încep proiecțiile de film!
     Cinemascop se deschide pe 1 august cu lungmetrajul belgian Testamentul Nou-Nouț, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și oferit de Delegația Valonia-Bruxelles. Comedia prezintă o situație inedită, un scenariu în care Dumnezeu ar trăi în zilele noastre, alături de fiica sa în vârstă de 10 ani și soția, într-un apartament din Bruxelles.
     În a doua seară de festival, pe 2 august, spectatorii sunt invitați să vizioneze Kolya, o coproducție cehă, britanică și franțuzească din partea Centrului Ceh, care prezintă turnura neașteptată din viața unui burlac de 55
de ani, fost violoncelist, ce ajunge să aibă în grijă un băiețel de 5 ani. Drama a fost premiată cu un Oscar și cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.
     Ziua de luni, 3 august, vine cu Excentricii: Pe partea însorită a străzii, din partea Insititutului Polonez, un film a cărui poveste se învârte în jurul lui Fabian, un emigrant de război și dansator faimos, care se întoarce în țara natală și înființează un big band de swing, devenind rapid favorit al publicului. Alături de Modesta, vedeta formației, Fabian trăiește o minunată poveste de dragoste, dar totul se schimbă atunci când femeia dispare.
     În penultima seară de festival, pe 04.08, Cinemascop va rula lungmetrajul Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut, ce spune povestea lui Allan, un bătrân care se găsește captiv într-un azil și în ziua aniversării sale se hotărăște să evadeze. Filmul va fi proiectat mulțumită Ambasadei Suediei în România.
     Cu ocazia ultimei seri de festival, Cinemascop se încheie cu un film românesc, prima parte a antologiei Amintiri din Epoca de Aur, și anume Tovarăși, frumoasă e viața!. Lungmetrajul vine din partea Institutului Cultural Român și aduce la lumină neliniști și întâmplări specifice perioadei comuniste. Amintiri din Epoca de Aur a fost nominalizat pentru premiul Un Certain Regard în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.
     Înainte de fiecare film de lungmetraj, spectatorii vor face cunoștință cu câte o eroină. Cum? Institul Francez vine la Cinemascop cu seria de filme scurt de animație Voci curajoase – femeile care au schimbat lumea, ce prezintă portretele a cinci femei, mai mult sau mai puțin cunoscute pentru modul revoluționar în care și-au croit propriul destin și au scris istorie: Peggy Guggenheim, Leymah Gbowee, Sonita Alizadeh, Cheryl Bridges și Naziq
Al-Abid.
     Cum arta este un element care a fost prezent de la prima ediție, anul acesta, E T A J on wheels vine la Cinemascop cu un white cube, unde în fiecare zi vor fi expuși artiști români: Pandele Pandele, Dumitru Gurjii si Mircea Modreanu (expoziție duo), Sebastian Iacob, Mihai Zgondoiu, Cristian Emil și Diana Paun (expoziție duo).
     Intrarea va fi liberă.
Detalii: Centrul Ceh
(27.07.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: amintiri din epoca de aur film, centrul ceh, cinemascop 2020

Opinii: