REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filme și evenimente, la PELÍCULA - Latin American Film & Experience 2017


     Festivalul PELÍCULA – Latin American Film & Experience se pregătește de startul celei de-a 2-a ediții, care se va desfășura între 13 și 17 septembrie 2017.
     PELÍCULA se concentrează pe cultura latino-americană și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrații de dans, mâncare, muzică și expoziții de fotografie.
     Ediția din acest an a festivalului dedicată o secțiune specială Mexicului, cu toată bogăția sa culturală, oferind publicului o varietate de filme și activități legate de această țară. Printre evenimentele care sărbătoresc Mexicul, amintim: premiera în România a filmului Maquinaria Panamericana, în prezența regizorului mexican Joaquin del Paso, proiecția a cinci scurtmetraje mexicane, sărbătorirea a 110 ani de la nașterea celebrei pictorițe Frida Kahlo prin proiecția filmului Frida naturaleza viva și a relansării Cărții secrete a Fridei Kahlo, publicată de editura Nemira, o expoziție inedită a Clubului Ilustratorilor, o Fiesta Mexicană și multe alte evenimente conexe. Mexicul sărbătorește în perioada festivalului 207 ani de independență.
     Și anul acesta festivalul se bucură de sprijinul ambasadei Chile în România. În cea de-a doua zi a festivalului (14 septembrie 2017) spectatorii sunt așteptați începând cu ora 19.00 la Institutul Cervantes pentru o proiecție specială a filmului Neruda, un film regizat de Pablo Larraín. Tot din Chile vine unul dintre cele mai neconvenționale filme din festival, Rara, care deschide în 13 septembrie seria proiecțiilor de la Cinema Muzeul Țăranului.
     Ziua de vineri, 15 septembrie 2017, este dedicată experienței peruviene. Cele două filme din Peru, Locos de amor și Viejos amigos, proiectate la Cinema Elvira Popescu, vor fi urmate de un cocktail oferit de Ambasada Peru în România.
     Probabil cel mai așteptat eveniment din această ediție îl reprezintă proiecția documentarului Buena Vista Social Club: Adios, despre celebra trupă din Cuba, eveniment realizat în colaborare cu DokStation, care are în deschidere demonstrații de muzică și dans cubaneze.
     Duminică, la Ambasada Argentinei, are loc proiecția documentarului Un tangou mas, urmat de un recital de bandoneon al apreciatului Omar Massa și o seară de Milonga în Atriumul Institutului Francez. Filmul de închidere al festivalului este El ciudadano ilustre, de asemenea din Argentina.
     Din Venezuela vine La familia, un film ai cărui actori ne vor ține cu sufletele la gură, Brazilia ne-o va aduce mai aproape pe Marina Abramovic (The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil), din Uruguay avem povești de dragoste alb/negru sau color (Los modernos, Aire libre).
     Pentru prima data aducem la PELÍCULA un film columbian, comedia Bad Lucky Goat, care va avea în deschidere demonstrații de bachata și salsa.
     Pentru amatorii de fantasy/horror, Cătălin Mesaru a selectat 3 filme pentru secțiunea PELÍCULA ALTERNATIVA, care vor fi proiectate pe 14, 15 și 16 septembrie, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.
     Discovery Talks, secțiunea cu povești din America Latină, continuă și anul acesta cu noi povestitori pe care îi veți putea cunoaște la Lente Praporgescu: Dinu Drog, Martin Allonso Borrego-Llorente, Juan Pablo Artaza și Delia Marinescu. Ei vor vorbi sâmbătă, 16 septembrie și duminică, 17 septembrie, despre Chile, Mexic, Peru și Brazilia.
     Detalii: facebook
(08.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: buena vista social club: adios film, dokstation music documentary film festival, festival de film bucuresti, neruda film, pelicula latin america film & experience 2017

Opinii: