REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filme românești proiectate în cinematecile spaniole


     Festivalul „Zilele Filmului Românesc” de la Madrid va ajunge în perioada 20 februarie – 6 iunie în alte cinci orașe: Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca, Oviedo și San Crisóbal de La Laguna, Tenerife.
     De-a lungul a cinci luni vor avea loc peste 40 de proiecții ale filmelor prezentate în luna noiembrie în premieră la Madrid: Fixeur (regia  Adrian Sitaru), Inimi cicatrizate (regia Radu Jude), Breaking News (regia Iulia Rugină), Afacerea Est  (regia Igor Cobileanski) și Vara s-a sfârșit (regia Radu Potcoavă).
     Pe lângă cele cinci filme menționate, în Oviedo și Valencia vor fi difuzate Sieranevada (regia Cristi Puiu) și Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer), pelicule ce au fost distribuite în cinematografele spaniole în 2017 cu colaborarea Institutului Cultural Român de la Madrid.
     În intervalul scurs între ediția precedentă și cea actuală a festivalului, filmul românesc contemporan s-a bucurat de un succes deosebit, ceea ce s-a tradus în distribuția a patru producții în circuitul cinematografelor spaniole: Bacalaureat (regia Cristian Mungiu), Comoara (regia Corneliu Porumboiu), Sieranevada (regia Cristi Puiu) și Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer).
     Amintim că în competiția oficială a Festivalului Internațional de film de la San Sebastián 2017 au fost selectate Pororoca (regia Constantin Popescu) și Soldații. Poveste din Ferentari, realizat de  Ivana Mladenović, după un roman și scenariu de Adrian Șchiop.
     Detalii: www.icr.ro // CineRumano
(19.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: breaking news film, fixeur film, inimi cicatrizate film, institutul cultural roman madrid, saptamana filmului romanesc spania

Opinii: