REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme românești, la Muzeul de Artă Contemporană din Alicante


     Institutul Cultural Român de la Madrid, Universitatea și Muzeul de Artă Contemporană din Alicante organizează în perioada 3 noiembrie – 15 decembrie o serie de proiecții cu filme românești.
     Organizatorii își doresc ca programul să reprezinte un punct de plecare într-o dezbatere pe tema „Există cu adevărat o explozie cinematografică românească, filmele răspund preocupărilor societății sau doar așteptărilor juriilor festivalurilor ?”
     Programul se deschide cu filmul lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii și continuă cu alte titluri, precum 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (r. Cristian Mungiu), Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), Filantropica (r. Nae Caranfil), Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu), Se lasă noaptea peste India (r. Chema Rodríguez, coproducție Spania, România, Suedia, Turcia, India).
     Evenimentul are loc la Muzeul de Artă Contemporană din Alicante, în fiecare marți. Prima proiecție este programată pentru 3 noiembrie, iar discuția va fi moderată de criticul de film Javier H. Estrada. Celelalte dezbateri vor fi conduse de cadrele didactice ale Universității din Alicante: Cătălina Iliescu Gheorghiu, Israel Gil și Delia Prodan Nicolau și de invitați precum Vincente Pascual (regizor de documentar) și Dora Sales (producător).
     În luna octombrie, mai multe festivaluri de film din Spania au proiectat filme românești. În noiembrie, Muntele Magic (r. Anca Damian) rulează în Festivalul Internațional de Film de la Gijón (20-28 noiembrie), în competiția AnimaFICX. Trei scurtmetraje participă la Festivalul de Film Independent L’Alternativa (16-20 noiembrie): Reflecția puterii (r. Mihai Grecu), în competiția oficială, iar Farrewell și Exercising Failure sunt prezentate de Dragoș Alexandru în cadrul unei secțiuni dedicate filmului independent.
     Detalii: ICR Madrid // CineRumano


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile film, ciclo de cine rumano 2015, filme romanessti la alicante, institutul cultural roman madrid, poziția copilului film

Opinii: