REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme româneşti la Festivalul de Film „Motive Evreieşti” de la Varșovia


     În perioada 23-27 mai 2018, în capitala poloneză va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internaţional de Film „Motive Evreieşti”. Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener al Festivalului și susţine prezenţa cineaștilor și  producţiilor româneşti la manifestare.
     La ediția din acest an, două filme românești vor concura pentru trofeul Phoenixul de Aur: Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, și Nussbaum 95736, în regia lui László Csibi, care va fi și prezent la proiecţiile din festival.
     Inimi cicatrizate este, în cuvintele regizorului, „o adaptare prin interpretare personală a textelor lui Blecher”. Acțiunea filmului are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Personajul principal este inspirat în mare parte chiar din biografia marelui scriitor Max Blecher.
     Documentarul Nussbaum 95736 al regizorului clujean László Csibi este povestea unuia dintre ultimii martori clujeni ai Holocaustului, László Nussbaum. După Dictatul de la Viena, tânărul se mută cu familia de la Turda la Cluj, iar experiențele prezentate în film recreează atmosfera de atunci. Familia a petrecut câteva săptămâni în ghetou, apoi a fost trimisă la Auschwitz-Birkenau. Acolo, László Nussbaum era un număr: 95736.
     Festivalul Internaţional de Film „Motive Evreieşti” de la Varşovia este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa, concentrat pe tematica evreiască în cinematografia contemporană. Scopul festivalului este prezentarea celor mai interesante aspecte din cultura, istoria și tradițiile evreiești, totodată promovarea ideilor de toleranță și multiculturalitate.
     Detalii: www.icr.ro
(24.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de film motive evreiesti varsovia, inimi cicatrizate film, nussbaum 95736 film, radu jude

Opinii: