REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme pentru liceeni: înscrierile sunt deschise până pe 15 octombrie 2015


     Asociația Macondo a lansat platforma online www.filmepentruliceeni.ro, unde cadrele didactice se pot înscrie la proiecții gratuite de film și workshop-uri, în cadrul programului Filme pentru liceeni.

     Înscrierea va fi posibilă până pe data de 15 octombrie 2015.
     „Filme pentru liceeni” a fost lansat în vara aceasta, la o conferință care a prezentat obiectivele și modul de desfășurare a proiectului, precum și un atelier introductiv pentru cadrele didactice.
     Pe parcursul anului școlar 2015-2016, profesorii care se înscriu în program vor viziona, împreună cu elevii lor, șase filme, urmate de discuții cu profesioniști din domeniu. Astfel, liceeni beneficiază de o introducere în teoria de film, dar și în studiile de gen, abordând teme precum egalitatea, planificarea familială sau incluziunea socială. De asemenea, Asociația Macondo va oferi, pentru fiecare dintre cele șase titluri, un workshop pentru cadrele didactice, cu mențiunea că există o limită de 50 de locuri și sunt organizate la București.
     Proiectul va fi implementat în 13 localități din România: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Vâlcea și Giurgiu.
    Cele șase filme, care abordează stiluri cinematografice și teme sociale diverse, sunt: Keep Rollin/Vielen Dank Fur Nichts (2013, r. Stefan Hillebrand și Oliver Paulus), Keeper (2015, r. Guillaume Senez),  Mustang (2015, r. Deniz Gamze Ergüven),  La vie en grand (2015, r. Mathieu Vadepied), animația  The Boy and the Beast (r. Mamoru Hosoda) și Louder than Bombs (2015, r. Joachim Trier).
     Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din școală”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a crește gradul de cultură cinematografică și de a promova educația prin film în școlile din România. Asociația Culturală Macondo împreună cu partenerul său elvețian, Asociația Lanterna Magică, vor pune la dispoziția participanților un plan de lecții despre cinematografie și teme sociale, pe care să le poată folosi școală. „Materialele realizate de noi sub forma unui Ghid Educativ vor demonstra cum prin diferite metode, de exemplu utilizarea extraselor de film sau jocurile de rol, elevii pot învăța să privească critic un produs audio-vizual.”, declară Diana Cercel, coordonatorul proiectului. Planurile de lecții precum și extrasele de film vor fi disponibile gratuit pentru profesori pe site-ul oficial.
     „Filme pentru liceeni” este susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita. Este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin Contribuția Elvețiană pentru Uniunea Europeana extinsă.
     Detalii: Filmepentruliceeni.roGalerie Foto

Cuvinte cheie: asociația culturală macondo, ateliere pentru profesori de liceu, edicație cinematografică în școli, educație cinematografică liceeni, lanterna magică elvetia

Opinii: