După succesul primei ediții, secțiunea Film Food revine la Festivalul Internațional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie, Cluj-Napoca) cu povești savuroase despre arta culinară și oamenii care i-au dedicat întreaga viață. Selecția de secrete și detalii picante dezvăluite de filmele din secțiune va fi dublată de experiențe gastronomice live oferite de trei dintre cei mai apreciați
chefs din România, invitați speciali la Cluj.
În
Totul despre stelele Michelin/Michelin Stars - Tales from the Kitchen, regizorul Rasmus Dinesen ne oferă pe tavă o analiză profundă, onestă și relevantă asupra ierarhiei stabilite de către cel mai popular ghid gastronomic din lume. Filmul prezentat de Nespresso va fi urmat de o cină specială luni, 28 mai, începând cu ora 20:00, preparată în bucătăria restaurantului Bricks de
chef Paul Oppenkamp
. După o largă experiență internațională, Oppenkamp s-a stabilit în România și conduce The Artist din București, unul dintre cele mai bune restaurante de
fine dining din Europa, conform clasamentelor Tripadvisor
.
Într-o aventură gastronomică în jurul lumii ne invită și
Mâncare la pachet/Food on the Go (regia Mercedes
Cordova). Bucătăria italiană, bogăția de arome mediteraneene care a cucerit un întreg mapamond, s-a reinventat odată cu milioanele de imigranți care au format o influentă diaspora în locuri precum New York sau Buenos Aires. Mărturii de pe întreg globul ne oferă indicii despre cum au fost reinterpretate rețetele italiene, evidențiind beneficiile culturale datorate imigraţiei sau conflictului dintre tradiţii. Documentarul este prezentat de Staropramen, iar proiecția va fi urmată de cina-eveniment preparată de
chef Alex Peticean (D’artagnan), un maestru
format în cele mai bine cotate bucătării din țările nordice, pe care îl puteți întâlni marți, 29 mai, începând cu ora 20:00, la restaurantul Bricks, pentru cina specială pregătită cinefililor la finalul proiecției filmului.
Publicul TIFF are ocazia de a urmări pe marele ecran munca și evoluția lui Alain Ducasse, unul dintre cei mai renumiți maeștri bucătari şi mentori culinari din lume. O somitate publică, dar discretă, evaluat cu 18 stele Michelin și proprietar a 23 de restaurante, maestrul a permis să fie urmărit de camera de filmat timp de doi ani, rezultatul fiind
Misiunea lui Alain Ducasse/La quete d'Alain Ducasse (regia Gilles de Maistre), care a fost proiectat anul acesta la Berlin. Filmul prezentat de LIDL va fi urmat de surpriza gătită de
chef Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai iubiți maeștri bucătari din România, pe 30 mai, de la ora 20:00, la restaurantul Bricks.
Povești despre oameni și gusturi descoperim și în documentarul
La o băută cu Schumann/Schumann's Bar Talks (regia Marieke Schroeder). Fondatorul Schumann's Bar, o adevărată instituţie, este şi scriitor: cartea sa „The American Bar” a devenit un clasic al genului. Ajuns la onorabila vârstă de 75 de ani, Charles Schumann ne călăuzeşte într-o călătorie globală pentru a descoperi cele mai cool baruri, pornind din New York și ajungând până în Tokio sau Havana. Filmul urmărește istoricul fiecărui local şi ni-i prezintă pe oamenii care sfințesc locul, tranformând localurile în adevărate legende urbane. Proiecția este programată pentru 30 mai, ora 22:00, la Sapientia.
Film Food este o secțiune prezentată de Staropramen, cu sprijinul Nespresso și Lidl România.
Detalii:
www.tiff.ro