REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Festivalul de Film Românesc din China ajunge la Shanghai


     Joi seară, Festivalul de Film Românesc a ajuns la Shanghai. Gala de deschidere a avut loc la International Cineplex din Shanghai, cu proiecția filmului Doar cu buletinul la Paris (regia Șerban Marinescu). Timp de trei zile, cineaștii români vor avea ocazia să se întâlnească cu publicul chinez.
      Născută în 1981, Zhang Xue reprezintă noua generație de chinezi. A cunoscut România în urmă cu peste zece ani și o consideră a doua ei casă, de care se simte strâns legată în primul rând prin profesie. Xue e jurnalist la Radio China International unde a produs documentarul Povești cu români în China. Xue nu cunoaște cinematografia românească de dinainte de '89, dar în aceste zile în care se desfășoară Festivalul de Film Românesc din China a avut posibilitatea să îi cunoască pe câțiva dintre regizorii români: Dan Pița, Șerban Marinescu, Nicolae Mărgineanu. „Evenimentul este extrem de important pentru chinezii care au avut șansa să cunoască filmele românești produse înainte de 1989. Festivalul deschide o nouă fereastră spre România actuală,” a afirmat Zhang Xue la finalul proiecțiilor de la Beijing.
     Regizorii Doru Nițescu și Cătălin Mitulescu, prezenți la festival, consideră că România, față de alte țări, are avantajul unei relații de lungă durată cu China în domeniul cultural, care, acum, datorită deschiderii reprezentanței Institutului Cultural Român de la Beijing, poate fi fructificată. „Institutul Cultural Român e prima interfață culturală față de China, iar deschiderea acestei reprezentanțe poate aduce beneficii artiștilor români. Scopul acestui festival este acela de a prezenta publicului chinez perspectiva românească,”  a afirmat Doru Nițescu, regizorul filmului Carmen, prezentat în cadrul festivalului, nominalizat în 2014 la Festivalul Internațional de Film de la Beijing.
     Detalii: www.icr.ro
(18.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: catalin mitulescu, doru nitescu, festival de film romanesc china, institutul cultural roman, nicolae margineanu

Opinii: