REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Festivalul Comedy Cluj vine la Bucureşti


Cele mai bune producţii de la a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj ajung la Bucureşti (5-7 decembrie), la Cinemateca Union.

Selecţia propune 5 lungmetraje din Competiţia oficială sau distinse cu trofee, precum şi cele mai bune scurtmetraje independente şi studenţeşti. 
Timp de 3 zile sunt proiecţii cu cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor, semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf, premiată pentru Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu, Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest, în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers, Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon, distins cu Premiul Publicului, şi două lungmetraje incluse în Competiţia Oficială, Alan Partridge (regia Declan Lowney) şi Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau (regia Sydney Sibilia). 
Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:00, bucureştenii îl pot revedea pe celebrul Steve Coogan (Philomena), care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge. Creat şi interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio şi televiziune BBC încă din 1991, Alan Partridge deschide seria proiecţiilor Comedy Cluj la Bucureşti. Proaspăt angajat într-o staţie radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat şi poliţia locală. O producţie recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards, inclusă în Competiţia Oficială Comedy Cluj 2014. 
Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon, a avut cel mai mare succes şi a primit Premiul Publicului. Myers îl urmăreşte pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon. Vineri, 5 decembrie, de la ora 20:00. 
Sâmbătă, 6 decembrie, este ziua filmelor din competiţia oficială Comedy Cluj. Programat de la ora 18:00, Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau (regia Sydney Sibilia) spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale, prin cooptarea unei găşti de experţi din diverse domenii. 
Pelicula Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor, semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf, premiată pentru Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu, va închide programul zilei, de la ora 20:00. Îndrăzneţ şi inovator, lungmetrajul spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne, care îşi condamnă oponenţii la spâzurătoare. În această ţară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbaţii au îndatoriri domestice. Distribuția de excepţie - Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius - a contribuit la motivaţia juriului Comedy Cluj în acordarea celor două premii. În film joacă şi Anamaria Vartolomei (My Little Princess, 2011), o tânără actriţă care trăieşte la Paris şi care a primit premiile de la Cluj în numele regizorului. 
Selecţia de scurtmetraje pregătită publicului bucureştean pentru duminică, 7 decembrie, de la ora 18:00, include producţii din Italia, Austria, Franţa, Grecia, Rusia şi Germania. 
Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze şi filmele premiate în cele două secţiuni competiţionale de scurtmetraje. Recompensat cu Menţiune Specială, filmul Studies on Hysteria/Studii asupra isteriei (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, producţie a Academiei de Film Baden Wuttemberg, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneţ”. 
Cel Mai Bun Scurtmetraj Studenţesc, Goodman/Om Bun (Rusia) al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care îşi apără libertatea şi a unui maior de poliţie care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic şi necesar în societatea în care trăim. 
A Hardworking Robber/Un hoţ muncitor (regia Michael Felanis, Grecia), Cel Mai Bun Scurtmetraj Independent Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hoţ, care decide să nu îşi folosească doar arma pentru a-şi câştiga existenţa. Un film în care ironia, autoironia şi asumarea acesteia sunt închegate într-o construcţie unitară, cu un ritm foarte bine ales. 
Selecţia Comedy Cluj de la Bucureşti se încheie duminică seară, cu proiecţia Marile unde/Les grandes ondes a l’ouest în regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor pentru „maniera în care a condus actorii şi a reconstruit epoca”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnalişti elveţieni în Portugalia anului 1974 când o revoluţie e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici şi comentarii socio-istorice. 
Comedy Cluj 2014 a avut 147 de proiecţii, timp de 10 zile. 192 de filme din 38 de ţări, de pe 4 continente, au fost programate în principalele secţiuni.  8 lungmetraje proiectate în premieră naţională au intrat în cursa pentru premii. 
Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns şi criticul de film Mihai Fulger. Actriţele Andreea Vasile, Diana Cavallioti şi Iulia Verdeş au jurizat cele două secţiuni competiţionale de scurtmetraje Comedy Cluj 2014. 
Making of-ul festivalului a fost realizat de echipa formată din Laviniu Lazăr, Marieta Manolache, Gabriel Chelcea, Daniel Dan. 
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.
Detalii: www.comedycluj.ro / facebook


 


Cuvinte cheie: cinemateca union, comedy cluj 2014, comedy cluj la bucuresti

Opinii: