REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmExplorează necunoscutul prin cinci experiențe VR, la centrul CINETic


     Între 22 și 28 octombrie, în fiecare zi de la ora 18 la 21, la centrul CINETic spectatorii pot explora necunoscutul în VR (virtual reality), tehnologie care produce intimitate și interactivitate. Prin proiectul ATINGE, aceștia pot experimenta viața celuilalt utilizând tehnologia imersivă, care creează o cale de comunicare și cunoaștere. Necunoașterea este elementul principal care duce la distanțare, angoasă și frică.
     În cadrul proiectului ATINGE au fost realizate cinci experiențe VR, care au ca obiectiv conștientizarea consecințelor inechității sociale. Pornind de la conceptul high-tech high-stakes, Proiect 2.0 își propune să ajungă, prin intermediul experiențelor VR, la un public care în mod normal nu accesează condițiile de viață extreme cu care se confruntă semeni din imediata lor vecinătate. În Europa contemporană, uneori în marile metropole, alteori în zone rurale, familii sau grupuri întregi trăiesc în condiții precare și temporare, deseori sub limitele care să le asigure minimă siguranță, suficientă căldură sau acces la apă. Proiectul este o invitație la empatie și la conștientizarea necesității generării unor soluții durabile.
     Prin cele cinci experiențe VR din cadrul ATINGE  ai ocazia să mergi la plimbare cu bicicleta pe străzile Stockholmului, să explorezi traiul într-un teatru din Napoli sau ești invitat la o ceașcă de ceai de ziaristul Fred Taikon care îți împărtășește viața lui, care începe cu o copilărie  în cort.
     Proiectul va expune experiențele rezultate la Centrul CINETic din București în perioada 22-28 octombrie, între 5-9 noiembrie la Stockholm, iar între 13-17 noiembrie la Napoli.
     Programări și informatiii la atinge.cinetic@gmail.com sau 0740894946, pentru perioada 22-28 octombrie, în fiecare zi de la ora 18 la 21, din oră în oră, ultima ora de programare 20.
     Vizionarea celor cinci experiențe durează în total aproximativ 60 de minute. În cazul în care există locuri libere  vor fi acceptaţi și spectatori fără rezervare în limita locurilor disponibile de maxim 10 spectatori pe oră. Spectatorii sunt rugați să se prezinte cu cinci minute înainte de programare.
     Cele cinci filme sunt: Bicicleta Roz (aplicație interactivă stereoscopică), La școală (film interactiv stereoscopic), O ceașcă de ceai cu Fred Taikon (video 360°), Târziu (video 360°), Alosarel (video 360°). Din echipa de realizare au făcut parte: Alexandru Berceanu (regizor, scenarist); Andreea Chindriș (scenariști); Boroka Biro (director de imagine, cameră); Marius Hodea (grafică, designer 3D); Bogdan Alexandru (editor); Ciprian Vișan (sunet și mixaj); Andreea Chindriș (documentarist și manager); George Niță (cameră); Ciprian Făcăeru (coordonator VR);  Andrei Ungureanu, Grigore Burloiu (programatori); Mihai Gheorghiu (inginer sunet); Roxana Garet (manageri).
     Proiectul a fost realizat în parteneriat de asociația Proiect 2, CINETic UNATC IL Caragiale, cu sprijinul financiar al AFCN în cadrul sesiunii de finanțare proiecte multianuale 2017-2018 și cu sprijinul a numeroși parteneri: Kustepe Roman Sanat, E Romani Glinda, Radio Romano, Chi Rom e chi no, Școala nr 1 comuna Letca, Romano Onulus, Hatai Domlar, Armata Salvării.
     Tehnologie VR pusă de dispoziție de SAMSUNG ROMÂNIA.
(19.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru berceanu, atinge cinetic, proiect atinge, unatc il caragiale, virtual reality

Opinii: