REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Excelent curs de animație”


     Cartea a fost prezentată și în cadrul programului pentru copii din Caravana Filmului Românesc la Onești, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”. Un exemplar al cărții a fost dăruit bibliotecii, care are activități extrașcolare pentru copiii din oraș. Roxana Bușu, de la Asociația CineCultura, a citit mesajele trimise pentru acest eveniment de către Victor Antonescu și de autorul cărții, Călin Cazan. Cartea a fost tipărită cu sprijinul DACIN SARA.


„Excelent curs de animație”
Victor Antonescu

     În sfârșit, gheața a fost spartă și iată că pentru iubitorii de animație a apărut prima carte autohtonă despre tainele realizării acestui gen de filme. Excelent prezentată grafic, cu o tipărire și o calitate deosebită a hârtiei, dar mai presus de toate, stilul și modul de a transmite informații celor pasionați, fac din lucrarea lui Călin Cazan un reper profesionist pentru toți cei dornici să descifreze tainele acestei arte. Cu ceva timp în urmă, într-un dialog cu câțiva pasionați, am fost întrebat de ce nu scriu o carte despre animație. Răspunsul meu a fost clar. NU ȘTIU SĂ SCRIU așa ceva! Pot transmite toate informațiile mele despre filmul de animație, dar nu-mi cereți să scriu. Și bine am făcut.
     Cartea lui Călin Cazan, ”Cartea umbrelor mișcate ”, este un excelent curs de animație pentru toți cei împătimiți și vor să afle miracolul făuritorilor de vise.
Scrisă în maniera unui “dialog” prietenesc, autorul transmite, pe un ton glumeț, informații bine fondate și argumentate cu numeroase exemplificări ilustrate, ce ajung direct la sufletul și mintea viitorului animator.
Pentru a vă face o idee despre această carte, iată câteva capitol incitante din ea :
– DRUMUL FILMULUI DE ANIMAȚIE ( de la idee, scenariu, decupaj regizoral și până la produsul finit – filmul ).
– COMPUTER GAME
– JOCUL – ACTIVITATE DE LOISIR
– ANIMAȚIE – PRINCIPII GENERALE – ANIMAȚIA DIGITALĂ
– FOLOSIREA ANIMAȚIEI ÎN CADRUL JOCURILOR PE COMPUTER.
– BIPED – ELEMENTE DE ANIMAȚIE
– EFECTE ANIMATE
– EFECTE ÎN LUMEA 3 D
– ALTE GENURI DE ANIMAȚII
– CÂTEVA SFATURI PRACTICE

”Cartea este un început și un mod de abordare”
Călin Cazan

     Un coleg mai tânăr m-a întrebat, în fața unei cești de cafea, dacă am un sfat pentru cei mai tineri. Mda...după 16 ani petrecuți la Animafilm – animație la peste 80 de filme, regie la 28 de titluri, 19 ani de animație pe computer la UBI Soft, NAMCO, City Interactive și Amber Studio, după nenumărate cursuri predate la DACODAC, UBI, NAMCO, UNARTE și SAE Institute...un sfat...ar fi cam așa.
Cartea de față e un început și un mod de abordare. Există și altele, alte modele, alte interpretări. Folosiți ce credeți că vi se potrivește. Oricum, vă veți forma propria părere și veți lucra după propriul gust. Care vă va și reprezenta. Dar nu rămâneți închiși în formule și principii. Principiile, mai devreme sau mai târziu, nu vă vor lăsa să trăiți. Domeniul nu este unul oarecare, al omului care "știe ce e bine", ce "se face", ce e "normal", fără să aibă curiozitatea de a ridica perdeaua convenționalului pentru a afla ce este în spate. Oricât ar părea de ciudat, lumea este a visătorilor. Deci începeți să construiți și să dăruiți visuri. Cartea de față este doar o unealtă.
     Cartea adună împreună cunoștințe, date, experiențe din două domenii - filmul de animație și jocurile pe calculator. Domeniul este al rigurozității, dar și al imaginației libere, originalității, visurilor și adesea, amuzamentului. Așa cum am făcut la toate cursurile mele, și în aceste rânduri, urmând sfatul profesorilor mei, dar și al prietenilor, voi împleti legi, teorii și principii cu glume, snoave, povestiri. Este modul cel mai plăcut de a învăța, de a reține date, de a face legături între teorii seci și modalitați reale de gândire. În general, exprimarea "academică" a celui care predă o materie dă naștere unei  distanțe de nedorit între cel care afirmă și învățăcel. Cel care vrea să-i învețe pe alții este, în același timp, actorul care interpretează textul unui manual și depozitul de cunoștințe. Prefer amestecul plăcut dintre teorie, exemple, formule, glume, fapte de viață aparent fără legătură. Glumele, afirmațiile, mimica rămân semen pentru memorie. Toate reprezintă, se asociază într-un mod de gândire - cel al animatorului. 
Pentru că trebuie să vă mărturisesc, dacă ați intrat în domeniu, vi se vor întâmpla două lucruri. În primul rând, nu veți mai putea ieși. Chiar dacă vă schimbați meseria. Va rămâne modul de gândire. În al doilea rând, veți începe să judecați lumea, reacțiile, filmele cu alți ochi. Veți judeca totul după compoziție în cadru, reacții, efecte, buget, definirea personajelor, moliciunea mișcării.
 





 
(12.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatia romaneasca, calin cazan, caravana filmului romanesc onesti 2017, cartea umbrelor miscate, victor antonescu

Opinii: