REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Evenimente speciale la One World


     One World România este un festival de film documentar dedicat Drepturilor Omului, dar are şi o o serie de evenimente conexe, de la spectacole de teatru până la un circuit turistic.
     Expoziţia lui Dan Perjovschi, „Rezist-Exist”, de la Institutul Francez şi Clubul Ţăranului Român, este un punct important de interes. Artistul are o legătură mai veche cu festivalul, pentru care a şi desenat Premiul One World România 2013. Lucrările pe care le expune acum sunt interpretările şi reacțiile sale la evenimentele legate de Roşia Montană, de revoltele de la Kiev, Istanbul sau Cairo, de mişcarea Occupy. Pe 21 martie, Perjovski va susţine o prezentare publică la Clubul Ţăranului Român.
     Pentru prima dată la Bucureşti, One World România organizează, în perioada 18-23 martie, Marele circuit al şpăgii. Eugen Istodor are deja un traseu, printr-un cartier unde s-a petrecut câte un fapt de corupţie în ultimii 25 de ani. Turul începe zilnic din Piaţa Dorobanţi, la intrarea în strada Beller, de la ora 17:00, iar pe 22 și 23 martie, de două ori pe zi, de la ora 11:00 şi de la ora 17:00. Pe 20 martie, se organizează un curs turbo de Master of Corruption Administration, sub îndrumarea lui Petr Sourek, CEO Corrupt Tour.
     Pe 19 martie, la Teatrul Odeon, are loc spectacolul „Tipografic Majuscul”, realizat de Gianina Cărbunariu, în cadrul proiectului „Vieți paralele - Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”. Regizoarea a construit acest spectacol pornind de la dosarul „Elevul”. În 1981, Mugur Călinescu avea 17 ani când a fost arestat de Securitate, pentru că a scris pe ziduri mesaje anti-sistem. Mugur a murit în 1985.
     La Galeriile UCIN de la Cinema Studio este expoziţia „Colţul amintirilor”, iar cei care doresc să rememoreze întâmplări din perioada comunistă o pot face în faţa unei camere de filmat. Mărturisirile vor fi prezentate, sub forma unui scurt montaj, în seara închiderii.
Festivalul este organizat de Asociaţia One World România şi Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia ERSTE, Uniunea Cineaştilor din România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Programul complet este la oneworld.ro.
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru solomon, dan perjovschi, documentar, festival one world romania

Opinii: