REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Evenimente speciale, la cea de-a XXVI-a ediții a Festivalului Astra Film


     Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu s-a deschis luni, 14 octombrie. Startul festivalului s-a dat în compania unei audiențe impresionante, proiecții sold-out și o atmosferă de sărbătoare. Festivalul se desfășoară în perioada 14-20 octombrie, în 11 spații care acoperă tot Sibiul.
     Astra Film Festival a inaugurat cea de-a XXVI-a ediție cu premiera națională a documentarului Funeralii de stat, în regia lui Sergei Loznitsa, în prezența invitaților speciali români și străini sosiți la Sibiu cu ocazia festivalului. Proiecția de la Filarmonica de Stat Sibiu a fost precedată de evenimentul de înmânare a însemnelor Înaltului Patronaj al Președintelui României directorului fondator Astra Film Sibiu, Dumitru Budrala, și de o discuție cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.
     „În cei 26 de ani trecuți de la prima ediție a festivalului, pe ecranele Astra Film Sibiu s-au derulat 10% din cele aproximativ 20.000 de filme care s-au înscris pentru selecție. Asta înseamnă că peste 2.000 de regizori și-au expus operele pe ecranele festivalului. Sunt regizori care au căutat să ne aducă povești, istorii, experiențe umane, și care uneori și-au riscat viața pentru a-și realiza filmele. Nava Astra Film a pornit azi dimineață cu programul de suflet al festivalului, Astra Film Junior. E un miracol ce se întâmplă la Sibiu, iar pe cei care susțin că nu mai există interes pentru cultură și educație, îi îndemn să privească spre acest festival”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
     „Mă bucur că pot fi din nou oaspetele dumneavoastră la Sibiu și felicit performanța extraordinară a organizatorilor de a înscena la Sibiu cel mai interesant festival de film documentar din acest perimetru geografic. Țin să subliniez că este unul dintre puținele festivaluri din România care a rezistat anilor dificili pe care i-am traversat”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.
     „Mult succes și viață lungă”, le-a transmis organizatorilor festivalului Președintele României, Klaus Iohannis.
     „Suntem onorați să sprijinim astfel de evenimente. Astra Film Festival a devenit parte semnificativă a patrimoniului nostru cultural și face din Sibiu un oraș al superlativelor. Astăzi suntem aici pentru că un tânăr învățător dintr-un sat uitat de lume și-a urmat visul cu pasiune, perseverență și multă muncă. Dumitru Budrala a reușit să-i molipseasca pe mulți cu această pasiune pentru cinematografie. În epoca mineriadelor, el a reușit să pună pe picioare un festival de film la Sibiu, ceva total neobișnuit pentru vremurile respective”, a declarat Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.
     „Astra Film Festival animă un oraș turistic într-un sezon de toamnă și demonstrează că atunci când instituțiile de stat și autoritățile colaborează se pot întâmpla lucruri fabuloase, precum acest festival”, a declarat Ciprian Ștefan, director general al CNM ASTRA, principal partener al festivalului.
     Tot luni, 14 octombrie, a început și Astra Film Junior care aduce în sălile de cinema întreaga suflare școlară din județul Sibiu.
     Astra Film Festival continuă până duminică, 20 octombrie, iar programul amplu și divers al ediției 2019 propune o vedere de ansamblu foarte largă și foarte panoramică, pentru că se întinde și geografic pe teritorii foarte largi, dar se duce și înapoi în trecut și revine în prezent, ba chiar se îndreaptă spre viitor cu programul noilor tehnologii. Peste 400 de evenimente cinematografice, premiere absolute, zeci de sesiuni de Q&A, întâlniri-eveniment, invitați de marcă din industrie, dezbateri și concerte vor anima la propriu centrul istoric al Sibiului și nu numai.
     Detalii: www.astrafilm.ro
(15.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival, dumitru budrala, festival de film documentar sibiu, funeralii de stat film

Opinii: