REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Episoade din documentarul „La porțile ceriului”, la ICR Istanbul


     Ziua Culturii Naționale a fost marcată de către ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul prin organizarea la sediul Institutului, vineri, 15 ianuarie 2016, ora 18:00 a unei lecturi bilingve de poezia eminesciană.
     În deschiderea serii, directorul ICR Istanbul a vorbit despre importanța și semnificația Zilei Culturii Naționale și despre „figura completă a culturi române” – M. Eminescu.
     În continuarea programului, au fost proiectate episoadele Călușul şi Liţă Veta în Munţii Sebeşului din documentarul La porţile ceriului, realizat de Grigore Leşe pentru TVR Cultural, dedicate folclorului şi tradiţiilor româneşti. Proiecția a fost urmată de o dezbatere cu publicul prezent.
     De asemenea, lectorul universitar Mihaela Ünal (Universitatea Maltepe din Istanbul) a recitat în limba română din poeziile poetului național, iar poetul, traducătorul, scriitorul și publicistul Mesut Șenol a prezentat, într-o interpretare personală, varianta audio-video a poeziilor „Revedere”, „Glossă” și „Scrisoarea I” în limba turcă.
     În perioada 11-16 ianuarie a.c., ICR Istanbul a publicat și distribuit în rețeaua de socializare a Institutului câteva poeme eminesciene, în variantă bilingvă română/turcă. Numărul accesărilor din această săptămână a fost de aproape 8500 persoane.
     Detalii: Institutul Cultural Român


Galerie Foto

Cuvinte cheie: grigore leșe, institutul cultural roman istanbul, la porțile ceriului documentar, mihai eminescu, ziua culturii naționale 2016

Opinii: