REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Emigrant Blues”, de vineri pe marile ecrane


     Lungmetrajul documentar Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, scris și regizat de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan, va rula în cinematografele românești din 11 octombrie 2019.
     Filmul va rula în București (Cinemateca Union, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului), Arad (Cinema Arta), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta), Vaslui (Cityplex).
     Documentarul va fi proiectat în avanpremieră la Brașov, joi, 10 octombrie, de la ora 19:00, la Visssual.
     Claudiu Mitcu va fi prezent la premierele din Arad (vineri, 11 octombrie, ora 19:00, Cinema Arta) și Constanța (sâmbătă, 19 octombrie, ora 18:00, Cinema „Jean Constantin”).
     Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole va avea premiera la Sibiu miercuri, 23 octombrie, de la ora 20:00, în cadrul ESTE Filmul de Miercuri. Evenimentul va avea loc în prezența echipei.
     Pe 31 octombrie, de la ora 20:00, documentarul va avea o proiecție specială la Point Hub din București.
     Filmul, al cărui motto este „Acasă nu e decât distanța dintre unde ești și unde visezi să fii”, a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).
     Emigrant Blues propune o interpretare neconvențională a unuia dintre cele mai mari fenomene de migrație din Europa secolului XXI. Filmul este construit ca un road movie atipic, un fel de ghid turistic neoficial al unei Europe diferite de cea din pozele agențiilor de turism. Rezultatul este o colecție de tablouri în mișcare, unele situate la granița cu pateticul, altele îmbibate de umor negru, o serie de viniete care descriu viețile unor oameni uitați sau ignorați în țara natală. Oameni care trăiesc departe de casele lor, permanent „străini”, permanent pe drumuri. Oameni care călătoresc mii de kilometri spre și dinspre noua lor casă; un portret al copiilor de imigranți români din Spania, unii născuți acolo, alții aduși din țară la vârste fragede, compus din arhive personale stocate pe telefoanele lor mobile. Frânturi vizuale despre dragoste, tinerețe și nostalgie. Ultimul drum al unui român spre țara natală, de data aceasta în spatele unui dric în a cărui cabină se află doi agenți de pompe funebre. Câteva fragmente din povești despre oameni care visează la țara lor natală, dar sunt prea speriați să se reîntoarcă și să o ia, din nou, de la capăt.
     În film apar Alexandru Dorobanțu, Florin Gigoiu, Cătălin Lucian Danciu, Daniela Nicoleta Danciu, Andra Yvonne Suciu, Andrea Lavu Precob, Ioan Gheorghe Bârsan Popa și Adrian Bârsan Popa.
     Montajul Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole este semnat de Dragoș Apetri și Cătălin Cristuțiu, imaginea, de Laurențiu Răducanu și George Chiper-Lillemark, iar sunetul, de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu.
     Producător executiv este Livia Rădulescu, producător este Radu Stancu, iar producător delegat, Ioana Lascăr.
     Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole este o producție deFilm, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Creative Europe – MEDIA of the European Union și Societatea Română de Televiziune. Coproducător - Wearebasca.
     În cinematografe, documentarul va fi distribuit de deFilm.
     Detalii: Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole FB
 
(10.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: claudiu mitcu, emigrant blues film, emigratie romania, mihai mincan

Opinii: