REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Eliza Zdru câștigă cea de-a doua ediție Civil Society Pitch cu proiectul „Learning Teaching”


     Duminică, 12 noiembrie 2017, One World Romania a acordat cel de-al doilea premiu de dezvoltare pentru un film documentar românesc, născut din mariajul fericit dintre activiști pentru drepturile omului și documentariști. Proiectul câștigător a fost selectat din trei proiecte participante în competiția Civil Society Pitch și a fost anunțat la finalul unui atelier intensiv de două zile pe teme legate de abordare artistică, producție și finanțare a filmelor documentare.
     Proiectul Learning Teaching propus de regizoarea Eliza Zdru, împreună cu organizația Teach for Romania, a câștigat premiul Civil Society Pitch în valoare de 4000 euro, oferit cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România. Premiu este destinat dezvoltării filmului documentar și realizării unui material work-in-progress ce va fi proiectat în martie 2018 în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
     Juriul format din Mona Nicoară (regizor și producător de filme documentare) și Maarten Stoltz (coordonator de program, Fundația Movies that Matter, Olanda) a luat o decizie unanimă în acordarea premiului: „Am fost impresionați de modul în care Eliza a abordat subiectul noului său film, de faptul că a avansat foarte mult cu structura lui într-un timp foarte scurt și are o viziune foarte clară cu privire la următorii pași. Are un documentar puternic și creativ, iar atașamentul ei față de subiect ne-a convins că merită acest premiu. Felicitări!”
     Sistemul educațional din România se află într-o stare critică. Studiile arată că tinerii români sunt printre cei mai puțin motivați din lume, iar aproximativ 42% dintre ei sunt considerați „analfabeți funcționali”. La fel de nemotivați sunt și profesorii, care nu își pot asigura un trai decent din salariu. Zonele rurale sunt mult mai vulnerabile deoarece puțini profesori buni se aventurează să predea în comunități sărace și izolate. Interesul Elizei Zdru de a face un documentar despre educație s-a dezvoltat după ce a cunoscut profesorii de la Teach for Romania și a încercat să descopere ce îi motivează să își sacrifice viețile personale și să plece în cele mai dezavantajate zone din România pentru a preda.
     Documentarul Learning Teaching va urmări prin tehnica observațională un tânăr profesor de educație civică din programul Teach for Romania, pe parcursul celor doi ani de misiune. În timp ce va încerca să le schimbe viețile copiilor cu care va lucra și să îi transforme în membri activi ai comunității, va trebui să treacă și el printr-un amplu proces de transformare și învățare. Acesta va trebui să găsească metode de a depăși momentele de disperare, de a-și convinge elevii să nu renunțe la școală, de a oferi speranță unor copii care sunt de cele mai multe ori prea flămânzi pentru a fi atenți la ore, care sunt obișnuiți cu violența în școli și pe care va trebui să îi inspire pentru a putea să preia controlul asupra propriilor destine.
     Acordarea acestui premiu de dezvoltare încheie cea de-a doua ediție a proiectului Civil Society Pitch. Următoarea ediție va avea loc în martie 2018, în cadrul Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
(15.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: civil society pitch, eliza zdru, mona nicoara, one world romania, teaching for romania

Opinii: