REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Dumitru Prunariu, Adrian Titieni și Virgiliu Pop, invitați la FLIGHT Festival Timișoara


     De la descoperirea sistemului numeric, abac, calculatorul de buzunar și până la gadget-urile care astăzi pot să te localizeze în timp real, să-ți ofere recomandări despre lucrurile pe care poți să le faci sau să-ți țină companie atunci când te plictisești, omenirea a parcurs niște pași uriași într-un timp relativ scurt. Tehnologia a devenit parte integrantă a vieților noastre și și-a creat o dublă valență. Înger și/sau demon? 0 și/sau 1?
     Science, Fiction & Technology Film Festival Timișoara (27-29 septembrie), evenimentul cinematografic care va explora prin film diferite tematici din domeniile știință, ficțiune și tehnologie își anunță programul complet.
     Sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 11:30, Science, Fiction & Technology Film Festival Timișoara va explora domeniul spionajului cibernetic cu proiecția maraton a celor sase episoade alemini-seriei Hackerville, regizată de Igor Cobileanski și Anca Miruna Lăzărescu.  Hackerville este creat de Jörg Winger și Ralph Martin și produs de HBO Europe. Mini-seria povestește despre atacul cibernetic asupra unei bănci din Germania care o duce pe Lisa Metz, expertă în criminalitate informatică în Frankfurt, la Timișoara, orașul în care s-a născut și unde se confruntă cu polițistul român care se ocupă de caz, Adam Sandor (Andi Vasluianu).
     Vizionarea celor șase episoade se va încheia înainte de dezbaterea Cinematografia - factor de dezvoltare locală, de la ora 17:15. Cum se poate dezvolta orașul cu ajutorul industriei cinematografice? Cu ce  beneficii vine o producție cinematografică ? sunt întrebările la care vor încerca să răspundă Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara, Adrian Titieni,  Prof. univ. dr., Președinte Onorific al UNATC și Membru al Comisiei de Film din România, actor, Tudor Reu, producătorul Mobra Films, Domnica Cârciumaru, director de casting, Adriana Minea, avocat și reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș. Dezbaterea va fi moderată de Irina Margareta Nistor.
     În cea de-a treia zi de festival, pe 29 septembrie,  de la ora 15:00 are loc proiecția filmului Almost Human - o explorare a relației omului cu tehnologia, narată de renumitul Stephen Fry și regizată de danezul Jeppe Rønde. Almost Human a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film la Festivalul Internațional de la Tribeca New York, în sub-categoria Tribeca X dedicată colaborărilor dintre artiști și branduri. Filmul provoacă spectatorul și-i adresează o serie de întrebări filosofice ca parte a unui studiu despre cum am ajuns unde suntem și ce se va întâmpla în viitor. Rønde se întâlnește cu 10 dintre cei mai reputați cercetători științifici ai lumii - filosofi, antropologi, arheologi și programatori care ne arată prin experimentele lor că relația cu tehnologia este la fel de mult ca relația cu noi înșine.
     Proiecția filmului va fi urmată de dezbaterea Homo Digitalis – o conversație despre tehnologie și morală între cosmonautul Dumitru Prunariu, primul astronaut român, scriitorul Virgiliu Pop, Marius Cosmeanu, editorul Savantgard, și criticul de film Irina Margareta Nistor despre Homo digitalis, adevăruri și superstiții despre inteligența artificială și despre cum ne influențează progresul tehnologic.
     Detalii: Science, Fiction & Technology Film Festival

Programul complet al Science, Fiction & Technology Film Festival

VINERI, 27 SEPTEMBRIE
15.00 - Proiecție film, 1 h 18 min
Chuck Norris vs. Communism, 2015, regia Ilinca Călugăreanu
16.30 Discuție: România 30 de ani mai târziu – de la analog la digital
Participanți: Cristian Mungiu, Irina Margareta Nistor, Adriana Babeți
 
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE
11.30 - Proiecție-maraton serial: 6 episoade, 5 h 25 min
Hackerville, 2018, regia Igor Cobileanski, Anca Miruna Lăzărescu

17.15 Discuție: Cinematografia – factor de dezvoltare locală
Participanți: Tudor Reu, Adrian Titieni, Irina Margareta Nistor, Nicolae Robu, Domnica Cârciumaru, Voicu Dumitraș
 
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE
15.00 - Proiecție film, 47 min
Almost Human, 2018, regia Jeppe Ronde
 
16.00 Discuție – Homo Digitalis – o conversatie despre tehnologie și morală
Participanți: Marius Cosmeanu, Dumitru Prunariu, Virgiliu Pop, Irina Margareta Nistor
(24.09.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dumitru prunariu, festival timisoara, flight festival 2019, hackerville serial hbo, science, fiction technology film festival

Opinii: