REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentarul „Itinerarii evreiești în România”, la Muzeul Național de Istorie a României


     Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Bucharest Jewish Film Festival, anunță proiecția filmului Itinerarii evreiești în România, marți, 17 decembrie 2019, începând cu ora 18ꓽ00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12.
          Itinerarii evreiești în România este un documentar care surprinde o mică parte din urmele lasate de comunitățile de evrei din România. De la Săpânța până la Ștefănești, de la Bacău până la Siret, echipa de filmare a încearcat să redea atmosfera din cimitirele și sinagogile vizitate. Greu de localizat, rămase în afara circuitului turistic al multor localități din România, cimitirele evreiești se află într-un proces accelerat de degradare, deși reprezintă un patrimoniu de neprețuit. În puținele sinagogi rămase funcționale în România, doar o mână de oameni mai sărbătoresc vechile credințe.
          Timp de peste 40 de minute, spectatorul poate admira pietre funerare unice sau sinagogi pictate într-o manieră impresionantă. Botoșani, București, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Săpânța, Ștefănești, Suceava, Dorohoi, Piatra Neamț, Sighetu Marmației, Simleu Silvaniei, Buhuși, Târgu Neamț, Sighet, Siret, Rădăuți și Bacău sunt cele 17 localități care, prin urmele lăsate, ne-au dezvăluit o lume înfloritoare, o lume evreiască care se obișnuise să numească teritoriul României acasă.
(12.12.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: itinerarii evreiesti in romania documentar, muzeul national de istorie a romaniei

Opinii: