REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul „Dacii Liberi”, în premieră mondială la TIFF 2018


     Dacii Liberi/The Free Dacians, documentarul de lungmetraj, semnat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, va avea premiera oficială în România, la Cluj, la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie).
     Joi, 31 mai, va avea loc premiera filmului, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorilor, Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, și a unor protagoniști ai documentarului. Pe 29 mai, filmul va fi proiectat în avanpremieră, în aer liber, în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park, din satul Vlaha.
     Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste. Așadar, polemicile și discuțiile aprinse nu vor sta deoparte de documentarul Dacii Liberi.
     Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.
     „Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunități se auto validează și prin calitățile comunității din care face parte. Și cum despre daci se știe foarte puțin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui. Iar dacă un istoric spune «Dar nu există dovezi că a fost așa» i se poate răspunde, sec, cu «Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost așa.» Ar fi suficient dacă aș ști că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puțin altfel,” spune Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului.
     Bilete se pot achiziționa online.
     Dacii Liberi este o co-producție Manifest Film și Fundația Romania One.
     Detalii: FB Dacii Liberi

Programul proiecţiilor filmului documentar Dacii Liberi în cadrul TIFF 2018:
  • Avanpremieră - marți, 29 mai, de la ora 21:45, în satul Vlaha (Arkhai Sculpture Park)
  • Premieră - joi, 31 mai, ora 17:15, la Cinema Florin Piersic
  • vineri, 1 iunie, ora 14:45, la Universitatea Sapientia
(22.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorgan, dacii liberi film, documentare romanesti, monica lazurean gorgan, tiff 2018

Opinii: