REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare româneşti online la Astra


În perioada 6 - 12 octombrie 2014, Astra Film, în colaborare cu dafilms.com (DOC Alliance Films), postează online patru documentare filmate în România

Toate au intrat în circuitul celor mai prestigioase festivaluri de profil din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam, Festivalul de Film din Rotterdam sau Astra Film Festival din Sibiu. 
Off the Beaten Track (regia: Dieter Auner) este un argument pentru importanţa identităţii şi păstrarea tradiţiilor româneşti. Filmul a fost laureat cu Premiul Special pentru Documentar Românesc la Astra Film Festival 2011 şi este în programul “Zilele Culturii Române la Dublin”.
Noosfera (regia: Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu) are ca subiect
teoria unui excentric profesor de sociologie care afirmă că dragostea adevărată este posibilă, contrazisă de eşecul căsniciei sale. Filmul a primit Premiul Realităţi Româneşti la Astra Film Festival 2012.

Blestemul ariciului (regia: Dumitru Budrală) surprinde peregrinarea rromilor pe timp de iarnă, dintr-un sat în altul, în lupta pentru supravieţuire. Filmul a fost selecţionat în festivaluri din Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa şi prezentat în programul "România Esenţială" organizat de ICR Londra.
 
Păcătoasa Teodora (regia: Anca Hirţe) este, mai degrabă, ca o poveste de dragoste, decât ca un documentar clasic. Aşa a sugerat şi regizoarea la proiecţia în premieră absolută a filmului la Astra Film Festival 2011, unde a primit Premiul pentru cel mai bun documentar. 


 

Cuvinte cheie: astra film festival 2014, blestemul ariciului, documentar, documentare online, noosfera, off the beaten track, pacatoasa teodora

Opinii: