REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocuart aduce documentarul românesc la Street Delivery


     La Street Delivery București, Docuart va proiecta mai multe documentare românești pe 16 iunie, la ora 21.00, în spatele Bisericii Anglicane din București.
     Cele patru documentare de scurt și mediumetraj sunt Spații abandonate (regia József László, 2018, 21 min), Cutezătorii (regia Tudor Botezatu, 2018, 28 min), Reșița pe film (regia Andrei Florin Bălărău, 2017, 31min) și Rătăciți printre cuvinte (regia Vera Belocris, 2018,  8 min).
     Spații abandonate prezintă povestea clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate aici păstrează încă memoriile trecutului, fără a se ști pentru cât timp. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun montaj în cadrul București Docuart Fest 2018.
     Cutezătorii expune povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din București, în timp ce Reșița pe film face cunoscute mărturiile a trei regizori amatori din Caraș-Severin. Odată cu descoperirea arhivei Optic ’76, Francis Csonka, Emil Mateiaş și Doru Marcu sunt repuși în legătură cu lucrările pe care le-au realizat în trecut.
     Ultima proiecție a seriei este semnată de Vera Berlocris: Rătăciți printre cuvinte este un scurtmetraj care documentează povestea unei eleve vorbitoare de limbă rusă care merge la unicul liceu cu predare în limba română din orașul său, în Transnistria (zonă separatistă a Republicii Moldova). Ea promovează tradițiile și obiceiurile în timp ce se confruntă zilnic cu restricțiile și intimidările din partea administrației regionale.
     Docuart se alătură prin această inițiativă Street Delivery și aduce documentarul românesc mai aproape de publicul tânăr. Documentarul românesc formă de poezie vizuală, aliniată temei festivalului din acest an, pe care asociația o face constant accesibilă publicului și prin care își dorește să promoveze acest sector cinematografic la noi în țară.
     Proiecțiile au intrare liberă.
     Detalii: https://festival.docuart.ro/filme-2018/
(15.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: docuart, documentare romanesti, street delivery bucuresti

Opinii: