REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Distanța dintre mine și mine”, de Mona Nicoară, azi la One World Romania


     La One World Romania miercuri, 21 martie, avem 13 filme documentare plus 2 proiecții pentru liceeni și o super-petrecere la finalul serii. Continuă astăzi și seria de întâlniri cu invitații festivalului: de la ora 12:00 la ARCUB vin regizorii Thierry Michel (Copiii destinului), Cosmin Bumbuț și Elena Stancu (Rezidentele), Tereza Nvotova (Gustul puterii) și Mona Nicoară (Distanța dintre mine și mine). După fiecare fragment din cele 3 filme proiectate, le puteți oferi realizatorilor feedback pe materialul vizionat.
     Prima proiecție are loc la ora 16:00 la Arcub, în Sala Mare, unde va fi prezentat Alpha Beta Gamma, documentarul regizat de Dragoș Turea.  Filmul este construit din mărturiile secrete ale oamenilor de știință care au fost implicați direct în implementarea experimentelor radioactive în Republica Moldova, atunci când devenise cel mai important teren experimental de aplicare a energiei atomice în agricultura sovietică. 
     De la ora 18:00, în aceeași locație, Nora Agapi va prezenta proiectul său intitulat Timebox. Filmul îl are în centru pe Ioan Matei Agapi, tatăl regizoarei, fotograf și realizator de documentare. Prin discuțiile celor doi și secretele care ies la iveală, documentarul aduce în discuție vechea confruntare dintre artă și realitate.
     Tot la ARCUB, de la ora 20:00, are loc proiecția documentarului Distanța dintre mine și mine, realizat de Mona Nicoară, care explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei Cassian în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. 
     Miercuri sunt programate două documentare din secțiunea Trecutul prezent –Gustul puterii și RudeGustul puterii urmărește cronologia ascensiunii lui Vladimír Mečiar, o figură carismatică a anilor ’90, de la statutul de avocat într-un oraș de provincie la cel de președinte al Slovaciei. După proiecția filmului, spectatorii vor putea sta de vorbă cu regizoarea Tereza Nvotova. Regizorul Vitaly Mansky aduce la One World Romania documentarul Rude. De origine poloneză și venită din Lituania, familia lui Mansky se consideră ucraineană aparent din încăpățânare. Mansky însuși a devenit cetățean rus, dar din întâmplare. După proiecția filmului, Vitaly Mansky va discuta cu publicul.
     În încheierea serii de miercuri, vă invităm de la ora 20:30 la Apollo111 pentru o proiecție a documentarului Silvana. Proiecția va fi urmată de o petrecere cu muzică aleasă de DJ Bitchcraft, cu strângere de fonduri pentru șapte persoane transgender, susținută de Asociatia Accept și de TRANSform. 
Detalii: oneworld.ro
(21.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: distanta dintre mine si mine documentar, mona nicoara, nina cassian, one world romania 2018, rezidentele film

Opinii: