REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Declarația ministrului Culturii despre reforma în cinematografie


     Corina Șuteu, ministrul Culturii, a afirmat, de mai multe ori, că instituțiile din cinematografia românească au nevoie de schimbări structurale pentru a fi funcționale. În conferința de presă pe care a susținut-o după semnarea, la Cannes, a Convenției de colaborare dintre CNC Franța și CNC România, Corina Șuteu a vorbit despre prioritatea acestei reforme și despre planul de acțiune al Ministerului Culturii. Măsurile propuse pentru modificarea legislației sunt gândite de un grup de lucru alcătuit din mai mulți cineaști și au susținerea multor oameni implicați în domeniu.
     În mesajul transmis de Ministerul Culturii, Corina Șuteu reafirmă atașamentul pentru cinematografie, ambasador de onoare al României în toată lumea, dar și nevoia de schimbare. Succesele internaționale ale filmului românesc nu au corespondent în susținerea, producerea și distribuirea lui în țară.  
  
Reforma în domeniul cinematografiei trebuie să continue 
     Cinematografia este o prioritate. Afirm acest lucru și voi continua să o fac, dintr-un motiv simplu: pentru un domeniu cultural care a oferit României atât de mult prestigiu în ultimul deceniu, iar cinefililor de pretutindeni atât de multe motive de încântare, a rămas prea multă vreme neglijat de guvernanți. Iar acest fapt se reflectă nu doar într-un cadru legislativ în multe privințe desuet și deficitar, ci și în modul de funcționare al instituțiilor specifice, care nu mai corespund decât parțial nevoilor unui domeniu aflat în expansiune.
     O mare parte a eforturilor mele de Ministru al Culturii sunt canalizate în încercarea de a aduce îmbunătățiri cadrului legislativ, dar și de a restructura anumite instituții fundamentale pentru cinematografie: Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme și Cinemateca, dar și de a crea structuri noi, care să sprijine suplimentar producția de filme, educația cinematografică, și revitalizarea sălilor de cinematograf din centrul orașelor.
     În tot acest demers am sprijinul unui număr mare de cineaști, fapt pentru care le mulțumesc. Cineaști reprezentativi aparținând unor generații diferite (Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Bogdan Mustață, Florin Mihăilescu) și specialiști în politici culturale sau reprezentanți ai CNC au participat activ, în cadrul unui grup de lucru realizat la nivelul Ministerului Culturii, la procesul de modificare al cadrului legislativ din domeniul cinematografiei. Zeci de alți cineaști s-au implicat, atunci când a venit momentul pentru consultarea comunității, trimițându-ne propriile opinii cu privire la modificările propuse de grupul de lucru. Au fost luni în care o mare parte a comunității active a participat, cu speranța concretizării unor schimbări fundamentale, atât de necesare. Au existat, de asemenea, voci - după cum s-a dovedit, cu un puternic impact în diverse sfere de influență politică - care s-au opus oricăror demersuri de reformare a sistemului cinematografic și, probabil, vor continua să o facă. Este firesc să se întâmple asta.
     Ar fi, însă, un deserviciu adus întregii comunități cinematografice din România ca aceste modificări legislative esențiale reformării sistemului cinematografic, pe care le-am propus Guvernului și Parlamentului, să eșueze. În ceea ce mă privește, vă asigur că voi continua să caut toate soluțiile și modalitățile pentru a asigura îmbunătățirea cadrului legislativ și a instituțiilor din domeniul cinematografiei. Reforma trebuie dusă la bun sfârșit.

Corina Șuteu
Ministrul Culturii din România
  
(25.06.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinematografia romaneasca, corina suteu ministrul culturii, reforma in cinematografie

Opinii: