REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Date Night” de Stela Pelin, premieră Cinepub


     Cinepub îți prezintă premiera săptămânii – "Date Night", comedie de scurt metraj a regizoarei Stela Pelin. Născută la Sângerei, Bălți, Republica Moldova, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, autoarea a regizat scurtmetraje precum "Kurgan Oblast" și "Zidul", care au călătorit în festivaluri din întreaga lume.
     În "Date Night" îl întâlnim pe Andrei care e concediat de la o spălătorie de mașini cu puțin timp înainte de nuntă. Nici acasă lucrurile nu stau prea bine şi Andrei îi povesteşte logodnicei sale o întâmplare mai veche de care i-a amintit situația lor actuală, totul pentru a evita o ceartă. Discuția dă naștere unei serii de evenimente surprinzătoare, în acea noapte.
”Structurat în oglindă, filmul jonglează cu cele două jafuri prezentându-le în paralel, însă diferențiindu-le prin unghiul de abordare: în timp ce primul dintre ele este ilustrat cu un oarecare rafinament, datorat în mare parte stilului oratorial al lui Andrei, cel de-al doilea este schițat mult mai grosier, diferențele dintre cele două segmente ale filmului și stilul fiecăruia în parte reprezentând un plus în ceea ce privește caracterizarea personajelor. Comicul e însă prezent în abundență de ambele părți, cu replici savuroase, deloc false, și întâmplări aproape suprarealise, dar totuși credibile. La Q&A-ul care a urmat proiecției, regizoarea și co-scenarista Stela Pelin a precizat că singurul lucru pe care l-a dorit a fost să-și poată face spectatorii să râdă, iar judecând după reacția sălii din timpul proiecției (singura comedie la care s-a râs în hohote și unul dintre puținele filme la care s-a aplaudat la final), Date Night e un pariu câștigat încă din primele minute și apoi câștigat din nou și din nou până la ultimul cadru inclusiv”. (www.sub25.ro)
     În 2017, scurtmetrajul Stelei Pelin a fost selectat la Zilele Filmului Românesc de la TIFF, la Brest European Short Film Festival și la Cinemed Montpellier. A câștigat Premiul pentru cel mai bun film românesc la Timishort 2018, Trofeul IPIFF pentru cel mai bun scurtmetraj la Indie IPIFF 2018 și Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc în cadrul Short Film Breaks 2018.
"Date Night" îi are în distribuție pe Ionuț Niculae, Ilona Brezoianu, Răzvan Oprea, Claudiu Trandafir, Iulian Burciu, Adina Cristescu, Eduard Cîrlan și pe Selina Colceru.
Detalii: cinepub.ro
(23.07.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: date night film, stela pelin

Opinii: