REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Dante Cafe”, de Dumitru Grosei, premiat la Erevan


     Filmul experimental DANTE CAFE, produs de ALTERNATIVE CINEMA și regizat de Dumitru Grosei, a obținut Mențiunea Specială a Juriului, în cadrul festivalului Fresco International Festival of Modern Art and Spiritual Films care s-a desfășurat în perioada 20 – 29 august 2021, în orașul Erevan, Armenia. La proiecție a participat și regizorul filmului Dumitru Grosei, care a avut posibilitatea să răspundă la întrebările spectatorilor. Participarea regizorului Dumitru Grosei la acest minunat festival a fost posibilă cu susținerea financiară a CNC Moldova.
     Festivalul a primit peste 4000 de aplicații din 120 țări, din care au selectat un program competițional alcătuit din 83 filme, ce reprezintă 41 de țări. Președintele festivalului Shahen Nazarenko, regizorul artistic Anna Karapetyan, membrii juriului Karen Mnatsakanyan și Susanna Ter-Hovhannisyan au acordat cele mai bune 20 premii.
     Au fost proiectate filme de diferite formate în timpul festivalului, în care sunt denunțate războaie, violență, dezastre ecologice de origine umană și unde pacea, solidaritatea, umanismul și valorile globale sunt susținute și vizează restabilirea valorilor familiale. În fiecare an, festivalul reunește cineaști importanți din întreaga lume, muzicieni, psihologi, studenți și alți artiști din diferite țări. La ediția de anul acesta, au participat ca invitați speciali mai multe nume sonore ale culturii mondiale:
     Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi, un adevărat clasic în viață al filmului polonez și european, și-a prezentat câteva din filmele sale cele mai importante, a susținut un masterclass și mai multe întâlniri și discuții cu publicul. De asemena un alt invitat important a fost și fotograful japonez Hayato Matsumoto, care și-a prezentat 2 filme alcătuite din fotografiile sale: un film dedicat singurătații, iar altul insulelor Japoniei. Tot în cadrul festivalului, Hayato a mai susținut și un masterclass în fotografie, precum și mai multe discuții cu publicul spectator. Iar renumitul muzician rus Alexei Arhipovski, interpret virtuoz la balalaică, a susținut un concert extraordinar în deschiderea festivalului, spre încântarea numerosului public.
     Menționăm că în acest an, regizorul Dumitru Grosei mai are încă 45 selecții oficiale la Festivaluri Internaționale cu alte 6 filme, în țări precum SUA, Italia, Franța, Spania, Suedia, Argentina, China, Japonia, România, Moldova, Serbia, Rusia, Turcia, Iran, India, Africa de Sud, Bangladesh și Zambia.
(2.09.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternative cinema productie, dante cafe film, dumitru grosei

Opinii: