REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



DaKino 25, ediția aniversară 2016


     Festivalul Internațional de Film DaKino a fost inițiat de Dan Chișu în urmă cu 25 de ani. Primul eveniment cinematografic de după 1990, DaKino a creat o deschidere importantă a cineaștilor și cinefililor români către actualitatea din industria vremii. Efervescența primelor ediții a generat apariția altor festivaluri, iar programul gândit de Dan Chișu a impus un standard de selecție și desfășurare, viabil și azi. Miruna Berescu, directoarea festivalului în ultimii 15 ani, i-a înmânat lui Dan Chișu un trofeu aniversar.
     Anul acesta au fost 25 scurtmetraje internaționale și românești în competiție, selecționate de Irina Margareta Nistor. Au fost și proiecții speciale în prezența echipelor cu  În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (regia Tudor Cristian Jurgiu), O faptă bună (regia Andrei Gruzsniczki) și Meda (regia Emanuel Pârvu), sau programul 25 pentru 25, în care au fost incluse realizări ale tinerilor cineaști născuți la prima ediție DaKino: actorul Anghel Damian, regizoarele Roxana Stroe și Lara Ionescu, directorul de fotografie Tudor Platon.
     Juriul alcătuit din regizoarea Mariam Khatchvani, directorul de imagine Silviu Stavilă, producătorul Daniel Mitulescu, actrița Ana-Maria Guran și criticul de film Cristi Mărculescu i-a acordat Trofeul DaKino 25 filmului Los Angeles 1991, o co-producție Spania-SUA, regizată de Zacarías & Macgregor. Scurtmetrajul românesc Prăjitorul de pâine, regizat de Cristian Pop a primit Premiul special al juriului.
Debutul regizoral al scenaristei Simona Sava, Plan B, a primit Premiul Publicului.
Imagine: Nicolae Cara
(12.06.2016)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: cristian pop, dakino 2016, dan chisu, miruna berescu, plan b film, prajitorul de paine film, simona sava

Opinii: