REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCum a fost la Showcase of Young Talent 3


     A treia ediție Showcase of Young Talent a adus talent tânăr față în față cu mai mulți curatori cu experiență în cinema, arte vizuale, teatru și fotografie. Și, desigur, în fața unui public generos, care a petrecut weekendul alături de tineri.
     Veștile bune nu sunt numai la timpul trecut, pentru că Expozițiile SYT Visual Arts & Mixed Media și SYT Photo se prelungesc în săptămâna 11-16.09 și pot fi vizitate la Rezidența BRD Scena9, de marți până vineri între 17:00 și 20:00, sâmbătă și duminică între 15:00 și 20:00.
     „Când lucrarea ta e pe un perete, asta simți că înseamnă ceva”, spune Timeea Charchaci, unul dintre tinerii artiști de la SYT.
     Showcase of Young Talent a ajuns la a treia ediție și a strâns până acum peste 250 participanți din toată țara, cu vârste între 14 și 19 ani. Singurul eveniment de gen din țară coagulează nu numai tinerii talentați, ci naște și un dialog cu generația de la care au de învățat. Opt curatori pe parcursul a trei ani s-au ocupat de ateliere și workshop-uri specializate și concentrate pe temele de interes pentru participanți. Curatorii sunt aleși cu grijă din mediul cultural românesc, urmând a fi la rândul lor responsabili de selecția lucrărilor venite de la sute de adolescenți. Festivalul confruntă participanții cu ceea ce pentru cei mai mulți dintre ei este un prim contact cu publicul și cu specialiști în domeniu, iar astfel artiștii tineri pășesc în domeniile care îi interesează cu dreptul.
     „[SYT] Te introduce într-o comunitate și găsești un alt punct din care să privești lucrurile”, afirmă Tania Voinea, un alt participant SYT.
     „După experiența de anul trecut mi-am dat seama că relațiile sociale pe care le legi la astfel de evenimente cântăresc foarte mult. Înveți să îți faci legături cu oamenii din breasla ta și cu oamenii care fac alte arte, dar de care îți dai seama că nu ești așa diferit”, spune și Alexandra Moț.
     Raul Lile, participant SYT 3, declară: „Ca tânăr artist mi se pare o chestie foarte importantă să experimentezi în perioada asta în care nu te costă nimic. Dacă ne limităm deja de acum, mai târziu ce o să facem?”
     Organizatorii vor anunța calendarul ediției 2019, unde așteptăm și aplaudăm ca și până acum talent tânăr din toată țara.
     Detalii: www.syt.ro
(12.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: expozitii syt visual art, programe pentru adolescenti, showcase of young talent, syt 2018

Opinii: