REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCristian Tudor Popescu va susține un curs la Cinemateca Eforie


     În perioada 10 octombrie – 12 decembrie 2015, Cristian Tudor Popescu va susține un curs intitulat „Cinema și propagandă în istoria filmului românesc (1912-1989)”, în cadrul programului „Cinemateca pentru toți”.
     Cursul va avea 10 prelegeri și se va desfășura în fiecare sâmbătă, între orele 11.00 – 13.00, la Cinemateca Română, Sala Eforie (Jean Georgescu). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
     „Cinemateca pentru toţi” este un proiect al Asociaţiei EuRo Cinema, desfăşurat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română. Partener principal: Docuart.
 
Programul lunii octombrie:

Prelegerea 1: Cinemateca Eforie, 10 octombrie, ora 11:00
Introducere. Propagandă şi manipulare: definiţii, origini, concepte, noţiuni înrudite, relaţii cu cinematograful. Independența României (1912), primul film de propagandă de lungmetraj din lume. Analiză de secvenţe în contextul istoric al epocii. Motivele pentru care Carol I a fost practic coproducător al peliculei, împreună cu Leon Popescu. Metode de propagandă carlistă şi pro război utilizate în film. Situarea peliculei în peisajul politico-cinematografic mondial al epocii. Alte filme de propagandă ficţionale din perioada interbelică: Manasse (1925) de Jean Mihail, cel mai important film românesc din perioada cinematografului mut.
 
Prelegerea 2: Cinemateca Eforie, 17 octombrie, ora 11:00
Începuturile cinematografiei româneşti sub regimul comunist: Răsună valea (1950), Viața învinge (1951), În sat la noi (1951), Mitrea Cocor (1952), Desfășurarea (1955), Alarmă în munți (1955). Influenţa cinematografiei de propagandă sovietice. Deformarea modului de exprimare artistică sub presiunea comenzii politice. Schimbări de atitudine determinate de moartea lui Stalin: momentul Directorul nostru (1955).
 
Prelegerea 3: Cinemateca Eforie, 24 octombrie, ora 11:00
Reîngheţul dogmatic în România după demascarea crimelor lui Stalin de către N.S. Hrusciov în 1956. Pe răspunderea mea (1956) batjocorește opțiunile individuale în raport cu hotărârea colectivului; Vultur 101 (1957) lansează seria filmelor de spionaj românesc împotriva agenţilor străini, pentru a justifica acţiunile Securităţii ca poliţie politică împotriva cetăţenilor români. Erupția (1957) ecranizează credința mistică în Partid, comunismul ca religie; Viața nu iartă (1959) – pe cei care, din tată-n fiu, nu se orientează la timp spre socialism şi Uniunea Sovietică. Denigrarea armatei române.
 
Prelegerea 4: Cinemateca Eforie, 31 octombrie, ora 11:00
Distanţarea de URSS începe să se simtă în cinema: Valurile Dunării (1960) este primul film despre insurecția armată din august 1944 în care armata sovietică nu joacă nici un rol. Setea (1961) – propaganda comunistă este susţinută cu artă de scenariul construit cu mare talent al scriitorului Titus Popovici şi de regia lui Mircea Drăgan. O problemă etico-estetică.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema și propagandă în istoria filmului românesc, cinemateca eforie, cristian tudor popescu, curs de cinema, istoria filmului românesc

Opinii: