REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Corespondenţă TIFF 2015 –  ZFR ziua 2


     O altă zi extrem de plină aici la Cluj, unde filmul românesc şi-a etalat câteva dintre piesele sale de rezistenţă, vedetele fiind fără îndoială Mircea Daneliuc şi Cristi Puiu. Deşi aparţin unor generaţii diferite, între aceşti doi autori există multe puncte comune. Amândoi sunt extrem de talentaţi, amândoi sunt  incomozi pentru că privesc viaţa şi semenii cu un ochi necruţător, amândoi au o violenţă conţinută care răzbate prin toţi porii filmelor lor, amândoi gândesc profund şi subtil cinematograful. Ei au onorat anul acesta festivalul cu prezenţa lor: Daneliuc pentru că a acceptat să i se includă în program o amplă retrospectivă (12 filme, de la scurtmetrajul de absolvire Dus-întors din 1972 la Cele ce plutesc, realizat în 2009); Cristi Puiu pentru că filmul său Moartea domnului Lăzărescu a împlinit 10 ani. Au venit la Cluj şi nu au stat degeaba: ieri Daneliuc a susţinut un masterclass, şi tot ieri Cristi Puiu a participat la o dezbatere publică despre propagandă şi ideologie în cinematograful românesc anterior anului 1989.
     Maratonul filmelor româneşti recente a continuat cu un al doilea grupaj de scurtmetraje dintre care s-a detaşat incontestabil debutul Andreei Vălean, Nu există în lumea asta, povestea reîntâlnirii a doi prieteni pe care nimic nu-i mai apropie decât o promisiune făcută cândva. Ritm, umor şi un extraordinar recital actoricesc susţinut de Alexandru Potocean. Interesant că din acelaşi grupaj au mai făcut parte două scurtmetraje construite pe un singur personaj, prilejuind fiecare câte un one man show: Pavel de Alexandru Ranta, în care Valeriu Andriuţă, pe care nu l-am mai văzut de la După dealuri, interpretează un bătrân singur într-o casă populată de fantomele trecutului; şi Greierii de Lucian Dante Teodorovici, în care Ionuţ Cornilă este un potenţial sinucigaş, care se îmbibă cu alcool şi încearcă în fiecare noapte să se arunce de la etaj. Două comedii groase şi fără haz – Dopul scuză mijloacele de Mihai Ionescu şi Profesioniştii de Tudor Botezatu au completat neinspirat programul.
     Pe teritoriul lungmetrajelor au evoluat „greii”: Radu Muntean în premieră cu Un etaj mai jos, un film impecabil scris de echipa Rădulescu-Baciu-Muntean şi impecabil jucat de Teodor Corban; Radu Jude cu Aferim! şi Tudor Giurgiu cu De ce eu? Iar alături de ei doi debutanţi: Nicolae Constantin Tănase cu Lumea e a mea şi Ana Lungu cu Autoportretul unei fete cuminţi. Dacă acestora din urmă trebuie să la mai acordăm ceva timp până să ne convingă, filmele consacraţilor au fost luate cu asalt de către spectatorii cinematografului „Florin Piersic”, chiar dacă Aferim! şi De ce eu? au rulat deja săptămâni de-a rândul în oraş.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: tiff 2015, transilvania film festival 2015, zilele filmului romanesc la tiff 2015

Opinii: