REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferinţa internaţională şi lansarea de proiect “Filme pentru liceeni”


Asociația Culturală Macondo, în parteneriat cu asociația elvețiană Lanterna Magică, anunță lansarea proiectului „Filme pentru liceeni”, ce propune utilizarea filmului ca metodă alternativă de educație.

     Conferința internațională organizată de cele două asociații va avea loc la București, în perioada 21-23 iulie, și reunește experți în educație cinematografică, membri ai industriei cinematografice și ONG-uri specializate în educație non-formală, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, pentru schimburi de bune practici.  Discuțiile vor viza sistemul de educație românesc și european și beneficiile utilizării filmului ca metodă de predare.
     Publicul este invitat pe 22 iulie, la un studiu de caz susținut de experții Raphaël Chevalley și Raphaëlle Pralong despre educația cinematografică în  Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magică, un club internațional pentru copii fondat în Elveția, cu experiență de peste 20 de ani în derularea de activități de educație pentru tineri. Toți cei interesați de metodele aplicate de asociația lor în numeroase țări din jurul lumii, precum Elveția, Franța, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina sau Mexic, sunt așteptați să participe la prezentare.
     Pe 23 iulie, ziua este dedicată cadrelor didactice de liceu din localitățile de implementare a proiectului: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu. Profesorii de liceu sunt așteptați să discute cu invitați precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film şi al Cinema Elvire Popesco), Raluca Iacob-Pop (coordonator Susține Cultura în Educație), Delia Lungu (psiholog Intuitext), Ileana Bîrsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu).  Tot pe 23 iulie, experții elvețieni vor susține un workshop introductiv despre educația cinematografică și vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare ce urmează să fie propusă în cadrul proiectului “Filme pentru Liceeni”.
Înscrierile la studiul de caz din 22 iulie și înscrierile pentru cadrele didactice invitate în ziua de 23 iulie se fac pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro. Accesul la conferință este gratuit, în baza înscrierii și confirmării primite din partea Asociației Culturale Macondo, întrucât locurile sunt limitate.
Proiectul își propune să demonstreze cum filmul poate fi utilizat în implicarea tinerilor în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale: ”Filmele bune se cunosc din școală”.
Noutatea proiectului este dezvoltarea unei metodologii educaționale prin film, care va contribui la inovarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din România. Acest scop va fi îndeplinit prin facilitarea predării și dezbaterii de teme sociale relevante pentru societatea autohtonă, cu ajutorul filmelor. Planul de lecții inovator este completat de o selecție de șase filme europene, care vor fi vizionate în perioada octombrie  2015 - iunie 2016 de 10.000 de liceeni, și de șase sesiuni de formare pentru 50 de cadre didactice.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București.
Detalii: www.filmepentruliceeni.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia macondo, educatie cinematografica, filme pentru liceeni, lanterna magica elvetia

Opinii: