REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Concertele Alter-Native 26


     Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native înseamnă nu doar filme bune, ci şi muzică pe măsură. Organizatorii evenimentului, care se va desfăşura în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş, vor aduce în fața publicului artiști importanți din România şi Ungaria.
     Una dintre figurile legendare ale muzicii din Ungaria, Földes László Hobo va susţine două concerte la Alter-Native 26. Miercuri, 7 noiembrie, de la ora 19, va păşi pe scena din Palatul Culturii cu spectacolul intitulat „Vizionari, poeți, vagabonzi”. Spectacolul încearcă să găsească și să scoată în evidență legătura dintre poezie și versurile muzicii rock exigente.
     Joi, 8 noiembrie, de la ora 20.30, Hobo revine pe scenă cu spectacolul „Hei, Magyar Joe!”. Spectacolul a fost inspirat de piesa „Hey Joe”, devenită faimoasă datorită lui Jimi Hendrix. Artistul prezintă o poveste despre greșeala fatală comisă de un om de rând maghiar prin uciderea soției sale, urmată de ispășire și mustrări de conștiință. Materialul muzical a fost lansat pe un album dublu în luna octombrie, iar varianta sa de dramă muzicală va avea premiera în luna noiembrie la Teatrul Național din Budapesta.
     Vineri, 9 noiembrie, de la ora 20.20, publicul este invitat la un concert inedit susţinut de Emeric Imre&Jimi Laco. Emeric Imre este unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică folk din ţară, un artist profund, cu o fire poetică. Jimi Laco este unul din cei mai apreciaţi instrumentiști din România. A copilărit în Cluj și provine dintr-o familie de muzicanţi. Din 1994 până azi a cântat împreună cu trupa sa, Nightlosers, pe marile scene din întreaga Europă la chitară, vioară, bouzouki și nu numai. Are, de asemenea, colaborări cu Orient Expres, Adrian Berinde, Emeric Imre și alţi artiști/trupe din ţară.
     Sâmbătă, 10 noiembrie muzica bună se mută la Casa Berii, unde, începând de la ora 20, va concerta trupa de jazz Gyárfás-Premecz Organ Trio din Ungaria. Spectacolul Organ Grinder’s Suite evocă stilul jazz care a cucerit întreaga lume la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, aducând un omagiu celor mai proeminenți reprezentanți ai stilului. Sunetele de orgă sunt trezite la viaţă de tânărul și talentatul Mátyás Premecz pe legendara orgă Hammond B-3. La tobe va juca excelentul György Jeszenszky, unul dintre cei mai proeminenți reprezentanți ai acestui instrument în Ungaria, iar la chitară va cânta István Gyárfás, care în 2018 a fost desemnat „chitaristul anului” de site-ul Jazzma.hu.
     Prețul unui bilet la festival costă 15 lei, iar abonamentul pentru cinci zile costă 40 de lei.
     Detalii: Alternativeiff.ro
(02.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternative 26, concerte alternative, festival de film de scurtmetraj tirgu mures

Opinii: