REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cinepub: ”Întâlniri încrucișate”, de Anca Damian


     Cinepub prezintă premiera săptămânii – Întâlniri încrucișate, lungmetrajul de debut al Ancăi Damian, cunoscută între timp pentru filme precum „Crulic – drumul spre dincolo” (Marele Premiu, Festivalul Internațional de Film de la Annecy, 2012), „Muntele magic” (Premiul MDR, Festivalul de Film Dok Leipzig, 2015)  și „Perfect sănătos” (Nominalizare UCIN - Cea mai bună imagine, 2018), Călătoria fantastică a Maronei (Cel mai bun film francez la Annecy 2021).
     Pelicula se încadrează în zona de filme românești care ating subiectul greu de sondat al întâlnirilor dintre oameni, care sunt departe de a fi simple întâlniri: ele sunt interacțiuni la nivel abisal, între așteptări, istorii și imaginar personal.
     Ideea filmului a pornit de la un articol scris de realizatorul radio Mihai Dobrovolschi, care aflase că la penitenciarul Rahova exista un condamnat la închisoare pe viață pentru crimă care și-a schimbat numele în Dobrovolschi. După ce a făcut o vizită în Rahova pentru a-și cunoaste tizul, impresionat de ceea ce a vazut, Dobrovolschi a scris un editorial ce a fost citit de regizoare. Plăcându-i subiectul, Anca Damian i-a propus realizatorului radio să facă un film inspirat din această întâmplare. Astfel s-a născut ideea uneia dintre cele trei povești din film.
     În „Întâlniri încrucișate” se întrepătrund trei povești diferite, care se desfășoară de-a lungul a două zile. Drumurile personajelor se intersectează și se influențează neintenționat unele pe altele. Cele trei povești sunt unite nu doar de personaje, dar și de reinterpretarea aceleiași teme având registre diferite. De multe ori, drumurile oamenilor se încrucișează cu efecte de care ei nu sunt conștienți, pare să spună acest film românesc. Efectele sunt uneori foarte concrete, iar alteori lasă doar impresia unei atingeri ușoare, a unei adieri pe care nimeni n-o receptează ca pe o consecință și căreia nimeni nu-i poate anticipa urmările. În acest hazard factual se situează încărcătura emoțională și miza filmului.
     ”Am vrut ca acest film,  prin emoție, să transmită un mesaj de iubire. Personajele sunt afectate și marcate de cursul întâmplărilor, și niciunul nu are un final fericit din punctul lumesc de vedere. Dar toate personajele au un mare câștig în înțelegerea iubirii, iubirea ca și compasiune, iubirea de aproape. Probabil este o caracteristică feminină, mă interesează în primul rând emoția.” – Anca Damian
     Întâlniri încrucișate a fost distins cu premiul pentru montaj (UCIN, 2009) – Dana Bunescu și a fost nominalizat pentru Marele Premiu de la Festivalul de Film Est-European de la Cottbus – Germania, 2008.
Detalii: cinepub.ro
 
(25.06.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, intalniri incrucisate film, premieră cinepub

Opinii: