REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinematograful, precum balena albă!


     Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a demarat o campanie care urmăreşte stoparea fenomenului de dispariţie a cinematografelor – „Salvaţi Marele Ecran!”.
Un site interactiv, documentarul Cinema, mon amour, realizat de Alexandru Belc, campanii de crowdfunding, o caravană prin ţară, un program special de filme la TIFF, alături de seminarii şi dezbateri cu specialişti din Europa Centrală şi de Est, sunt câteva dintre acţiunile pregătite pentru acest an.
Statistica este argumentul cel mai serios pentru campanie: România este ţara europeană cu cele mai puţine ecrane, raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau 450 de cinematografe, astăzi au supravieţuit mai puţin de 30, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori şi mai puţin de 10 cinematografe au fost modernizate. 78% dintre oraşele României nu au niciun cinematograf funcţional.
O primă campanie publică de strângere de fonduri, cu ajutorul platformei de crowdfunding www.we-are-here.ro, va fi demarată pentru a reintroduce în circuit unul dintre cinematografele care au nevoie de modernizare şi echipament nou. 
Site-ul interactiv www.salvatimareleecran.ro cartografiază reţeaua cinematografelor aflate în proprietatea statului.
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru belc, cinema mon amour, documentar, salvati marele ecran, tudor giurgiu

Opinii: