REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinema imersiv la Astra Film Sibiu 2016


     Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la filmul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.
     Cele mai reușite documentare de autor produse recent în lume sunt incluse în secțiunea competițională OutStanDox. Dead Slow Ahead (regia Mauro Herce) – premiat la festivaluri de profil din Lisabona, Locarno și Jihlava, Depth Two (regia Ognjen Glavonić) sau The New Man (regia Aldo Garay) – premiul Teddy pentru cel mai bun documentar la Berlinale, sunt doar câteva dintre filmele care pun zoom pe realități umane și redau drame dintr-un trecut nelămurit sau dintr-un prezent tulbure, dincolo de bariere, clișee și decoruri.
     AFF 2016 propune un program inedit de documentare imersive care include producții creative realizate în formate noi: realitate virtuală, video 360 de grade, full-dome și web documentare. În premieră absolută în România, în Piața Mare din Sibiu va fi amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unică de a viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi publicului o experiență captivantă, datorită câmpului vizual sporit și a sunetelor care vin din toate părțile. Documentarele full-dome vor transpune cinefilii față-n față cu spectacolul fascinant al aurorei boreale (Aurora: Lights of Wonder), cu arta de a zbura (Dream of Fly) sau cu scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial (World 2 War).
     La Astra Film Sibiu, spectatorii vor avea ocazia să experimenteze și să interacționeze cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală: Oculus Rift, pentru o vizionare interactivă și Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade. Cum ar fi să faci o călătorie cu metroul prin Londra, chiar cu câteva clipe înainte de atentatele teroriste din 2015 (Witness)? Sau poate ești curios să testezi viața într-o celulă virtuală dintr-o închisoare americană („6x9” A Virtual Experience of Solitary Confinement)? 30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria și Ucraina au migrat datorită războiului în ultimii ani, iar poveștile lor incredibile sunt la o pereche de ochelari distanță (The Displaced).
     Selecția AFF conține și 10 web documentare, toate integrând formatul 360 de grade, 3 dintre ele fiind producții românești care prezintă diferite problematici ale comunismului: închisoarea de la Râmnicu Sărat, o expoziție virtuală despre avortul în România comunistă sau Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca.
     3 filme dezvăluie latura necunoscută a tărâmului pe care păşim atunci când accesăm mediul online, un tărâm care pare să fie plin de însuşiri, legi şi locuri neexplorate. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (regia Werner Herzog) înfățișează oameni care au contribuit prin propria pasiune, imaginaţie, creativitate şi abilităţi tehnice pentru inventarea şi, ulterior, modelarea lumii pe care astăzi o ştim ca fiind Internetul. Regulile națiunii Facebook este punctul de plecare al filmului Facebookistan (regia Jakob Gottschau). Down the Deep, Dark Web (regia Duki Dror) ne invită să mergem dincolo de motorul „obişnuit”, „oficial” de căutare al mediului online indexat, detectabil şi să ajungem în străfundurile Internetului, lumea interlopă digitală, singura care mai păstrează speranța internetului liber.
     Detalii: Astrafilm.ro
(27.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2016, crossmedia 360 de grade, documentare romanesti, festival de film documentar, virtual reality

Opinii: