REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub Queer – „The Watermelon Woman”


     Cineclub Queer dă startul celei de-a doua ediții cu proiecția filmului The Watermelon Woman, regizat de Cheryl Dunye, primul lungmetraj din istoria cinemaului realizat de o cineastă lesbiană afro-americană. Evenimentul face parte dintr-un focus tematic centrat pe filme care revendică și rescriu istoria filmului dintr-o perspectivă politică și socială intersecțională. Titlurile din acest program jonglează cu materiale de arhivă (fie ele personale sau oficiale), reintegrându-le într-un text audiovizual plasat la limita dintre ficțiune și documentar, cu scopul de a produce un nou discurs despre istoriile emancipării queer, feministe și rasiale ale secolului al XX-lea.
     În The Watermelon Woman, personajul principal, jucat de însăși regizoarea filmului, visează să-și dezvolte primul ei proiect de lungmetraj plecând de la biografia obscură a unei actrițe afro-americane din anii ’30, distribuită preponderent în roluri de doică pentru familiile burgheze și creditată în industrie doar cu numele de „Femeia-pepene”. Pornind de la rolurile din filmele hollywoodiene ale anilor ’30 care întăreau stereotipurile rasiale, Cheryl caută să reconstruiască din interviuri și materiale de arhivă parcursul biografic al misterioasei „Femei-pepene”, în ciuda practicii dominante a Hollywoodului din acea perioadă de a omite orice informație relevantă despre actorii afro-americani, fenomen care mergea până la excluderea aproape completă a acestora de pe generic.
     Procesul dificil de recompunere a biografiei ei devine pentru personajul principal o ocazie de a dezvălui și de a analiza cu umor modul în care producția și indexarea culturii de masă contribuie la perpetuarea raporturilor de putere din societate, având un rol decisiv în marginalizarea discursivă a categoriilor sociale vulnerabile. În acest fel, cercetarea protagonistei capătă sensul unui efort reparator de documentare și recunoaștere a contribuției artistice a unor figuri culturale esențiale care au fost private de voce, de identitate și de mijloacele autoreprezentării.
     Proiecția va avea loc joi, 23 mai, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmul va fi urmat de o discuție cu inițiatorii Cineclubului și criticii de film Georgiana Vrăjitoru și Andrei Luca. Biletul poate fi achiziționat de la Cinematecă și prețul este 5 lei.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Dacă prima ediție Cineclub Queer a explorat o serie de lungmetraje queer clasice, cea de-a doua ediție are ca reper mișcarea New Queer Cinema și se concentrează pe o selecție de titluri queer care reflectă prin discurs și estetică schimbările politice, sociale și economice care s-au produs în intervalul 1980 - 2000.
     Cineclub Queer este un proiect cultural organizat de Asociația Cinefocus și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Partenerii sunt Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Goethe-Institut București, MozaiQ.
     Afișul este realizat de Radu Pop.
     Detalii: Cineclub Queer FB // Proiecție The Watermelon Woman
(17.05.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei luca, asociatia cinefocus, cineclub queer, cinema union - cinemateca romana, georgiana madin, the watermelon woman film

Opinii: