REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cineclub Queer – „Portrait of Jason”


     Un one man show filmat de-a lungul a 12 ore în apartamentul din New York al regizoarei Shirley Clarke, într-o noapte din decembrie 1966, Portrait of Jason este studiul unui personaj versatil și misterios, actor ocazional, valet și prestator de servicii dintre cele mai diverse pentru new-yorkezii albi și înstăriți ai anilor ‘60. Din acea noapte de decembrie, Clarke montează o variantă de aproape două ore, simultan probă de actorie și mostră de ciné-vérité, în care Jason Holliday, pe numele lui real Aaron Payne, își interpretează propria viață ajutat doar de tutun, un guler de blană și un pahar umplut fără încetare.
     „Mă întrebam dacă oamenii vor crede că sunt homosexual, bisexual sau heterosexual. Mă întrebam dacă sunt destul de priceput încât să-i conving că sunt toate trei... ”, spune Jason Holliday într-un interviu acordat lui Jonas Mekas pentru revista Village Voice în toamna anului 1967, la scurtă vreme după lansarea filmului. Cu toate că, în mod aparent, Jason se lasă complet expus ochiului critic al regizoarei Shirley Clarke, dinamica dintre subiect și cineastă fluctuează de-a lungul celor 12 ore de filmare spre o relație de putere ambiguă, în care devine neclar cine pe cine „joacă” sau ghidează cu adevărat; în mod similar, poveștile spumoase pe care Jason le înșiră într-un performance neobosit despre sine revelează aceeași dinamică a provocării, reușind totodată să livreze o radiografie neretușată a ceea ce însemna să fii negru și gay în SUA înaintea Revoltei de la Stonewall. Totodată, felul în care Jason răspunde tacticilor regizorale ale lui Shirley Clarke e menit să pună sub semnul întrebării prezumția de realism în filmul documentar.
     Proiecția va avea loc joi, 10 mai, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Naționale de Filme, dar și de a organiza proiecții ale unor filme queer clasice care nu au mai rulat niciodată pe ecranele din România.
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Prețul unui bilet este 3 lei.
     Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
     Detalii: Cineclub Queer // Facebook
(08.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei luca, cineclub queer, cinemateca romana arhiva nationala de film, georgiana madin, portrait of jason film, shirley clarke

Opinii: