REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub Queer – „Pink Flamingos”


     Lansat în septembrie 2017, proiectul Cineclub Queer se încheie cu proiecția unuia dintre cele mai cunoscute și mai scandaloase filme din circuitul american al filmelor programate la miezul nopții („midnight movies”). Alături de filme-cult ca El Topo (regia Alejandro Jodorowsky, 1970) sau Rocky Horror Picture Show (regia Jim Sharman, 1975), Pink Flamingos a devenit unul dintre titlurile principale prezentate de-a lungul anilor ’70 în programul nocturn al Cinematografului Elgin din Manhattan.
     Un asalt asupra tuturor reperelor estetice și morale („un act terorist împotriva tiraniei bunului gust”, așa cum îl numește regizorul John Waters) și a valorilor clasei de mijloc americane, Pink Flamingos urmărește competiția dură dintre Divine (Harris Glenn Milstead) și familia Marbles pentru titlul de „cea mai abjectă persoană în viață”, o întrecere bazată pe găsirea celor mai revoltătoare stratageme și practici care să merite acordarea unei astfel de distincții. Criticat atât de cenzorii de dreapta, cât și de o parte dintre membrii comunității LGBTQ+, Pink Flamingos rămâne un produs de referință al culturii americane, un obiect totodată detestat și adulat pentru extremele la care nu se sfiește să ajungă.
     Proiecția va avea loc vineri, 29 iunie, ora 23h00, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Naționale de Filme, dar și de a organiza proiecții ale unor filme queer clasice care nu au mai rulat niciodată pe ecranele din România.
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Prețul unui bilet este 3 lei.
     Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
     Detalii: Facebook // Blog Cineclub Queer
(26.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei luca, cineclub queer, georgiana madin, john waters, pink flamingos film

Opinii: