REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cineclub Queer – „Les lèvres rouges”


     Inspirat de celebra legendă a contesei Báthory, filmul lui Harry Kümel explorează o legătură mai veche între tema literară a vampirismului și homosexualitate. Continuând tradiția inițiată de literatura gotică a secolului al XVIII-lea, vampirismul devine în filmul horror o metaforă a sexualității queer, iar imaginea vampirului face aluzie la tot ceea ce nu poate fi încadrat în spectrul heteronormativității. Mai mult, o serie de filme horror cu vampiri produse în anii ’70 adaugă acestei metafore și o dimensiune feministă emancipatoare, folosind imaginea femeii-vampir în scopul unei poziționări politice.
     În Les lèvres rouges, proaspăt căsătoriții Valerie (Danielle Ouimet) și Stefan (John Karlen) înnoptează, în drumul lor spre Marea Britanie, într-un hotel din Oostende în care sunt singurii turiști. Apariția unei misterioase contese (Delphine Seyrig) și a secretarei ei (Andrea Rau) schimbă planurile celor doi de a pleca imediat spre următoarea destinație, întrucât contesa are propriile ei intenții în privința acestora.
     Proiecția va avea loc joi, 21 iunie, ora 19h00, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Naționale de Filme, dar și de a organiza proiecții ale unor filme queer clasice care nu au mai rulat niciodată pe ecranele din România.
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Prețul unui bilet este 3 lei.
     Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
     Detalii: Facebook // Blog
(20.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei luca, cineclub queer, cinemateca romana arhiva nationala de film, georgiana madin, les levres rouges

Opinii: