REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCine-concertele TIFF 2018


     Concerte în premieră, proiecții-eveniment acompaniate de improvizații muzicale live, cine-concerte în Biserici și prezența unor invitați de renume internațional marchează cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie, Cluj-Napoca). Biletele pentru cele mai importante concerte și cine-concerte programate în perioada celui mai mare festival de film din România au fost puse deja în vânzare și sunt disponibile pe: https://tiff.eventbook.ro/.
     Marți, 29 mai, de la ora 19.00, are loc concertul The Colorist Orchestra & Emiliana Torrini, la Casa de Cultură a Studenților. Celebra artistă de origine islandeză se numără printre vocile preferate ale trupei  The Colorist Orchestra (Belgia). Muzica Emilianei Torrini este recolorată de către cei 8 membri The Colorist Orchestra într-o manieră cu totul și cu totul inedită. Sound-ul lor hipnotizant este rezultatul combinației incredibile de instrumente clasice folosite în moduri neconvenționale și obiecte muzicale neobișnuite. Decorul fantastic – o instalație din lemn aflată într-o continuă mișcare, transformă show-ul într-o memorabilă poveste audio-vizuală.
     Duminică, 27 mai, ora 19.00, are loc cine-concertul Safety Last!, acompaniat live de Samuel Liégeon. Comedia romantică mută regizată de Fred C. Newmeyer și Sam Taylor a rămas în istoria cinematografiei pentru una dintre cele mai faimoase imagini ale epocii: un bărbat agățat de limba unui ceas-turn, atârnând la înățime, deasupra orașului. Se spune că însuși protagonistul filmului, actorul Harold Lloyd, a fost implicat în realizarea acestei cascadorii, în ciuda faptului că-și pierduse recent două degete în timpul unor filmări. După aproape un secol de la lansare, Safety Last! (1923) este în continuare considerat de critici unul dintre cele mai frumoase filme mute, iar publicul TIFF îl va putea urmări la această ediție pe muzica live interpretată de pianistul și organistul Samuel Liégeon (Franța). Artistul care a sedus publicul din Europa și din S.U.A. cu improvizațiile sale muzicale, a fost distins în 2008 cu premiul I la prestigioasa competiție internațională Boëllmann-Gigout, la Strasburg, iar în anii următori s-a remarcat în competițiile internaționale de improvizație din Leipzig, Harlem, Münster și Chartres. Magia muzicii pe care o creează cu atât de multă ușurință va acompania live imaginile impresionante ale legendarului Safety Last!
     Luni, 28  mai, ora 21.45, are loc cine-concertul Fantoma de la operă, acompaniat live de Samuel Liégeon, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (str. Universității nr. 5). Improvizațiile muzicale extraordinare realizate de pianistul și organistul francez Samuel Liégeon vor acompania live și proiecția unuia dintre cele mai cunoscute horror-uri din istoria  filmelor mute. Fantoma de la operă (The Phantom of the Opera, 1924), clasicul alb-negru regizat de Rupert Julian, este prima adaptare a romanului omonim scris de Gaston Leroux.
     Vineri, 1 iunie, de la ora 17.00, are loc cine-concertul special de 1 iunie – Ochiul magic –, la Casa de Cultură a Studenților. Pornind de la opera cinematografică a regizorului Georges Méliès, Ochiul magic (En plein dans l'œil) recreează universul poetic și supra-realist, marcat de inovațiile tehnice ale cineastului. Compozițiile muzicale spectaculoase, compuse de Jean-Francois Alcoléa și interpretate live de către Alcoléa & Cie, au fost create special pentru filmele proiectate, oferind publicului șansa de a descoperi începuturile cinematografiei și ale animației. Cei mai mici dintre spectatori vor fi cuceriți de imaginile impresionante, de personificările fantastice și de efectele de lumini și sunet, îmbinate într-o manieră jucăușă și curajoasă. Atmosfera creată de proiecția filmelor semnate de autor, printre care se numără Le voyage à travers l’impossible (1904) și Le voyage de Gulliver a Lilliput et chez les Géants (1902), va fi dublată de efecte de lumină și de un design scenic inovator, care vor face deliciul publicului tânăr.
     Detalii: www.tiff.ro 
(11.04.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cine-concert tiff, festival de film cluj napoa, harold lloyd, tiff 2018

Opinii: