REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Centenarul Filmului Românesc la Brașov, Sinaia și Râșnov


     Centenarul Filmului Românesc a ajuns la finalul săptămânii trecute în alte trei orașe din România: Brașov, Sinaia și Râșnov. Au fost proiectate două mari filme care aniversează jumătate de secol, dar și o comedie. În deschiderea fiecărui film s-a vizionat filmul documentar realizat de AGERPRES: Marea Unire, România, la 100 de ani.
     Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor și directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, au fost cei care au vorbit despre filmul Columna, difuzat în cadrul unei proiecții speciale, la 50 de ani de la premieră.
     Proiecția a avut loc în cadrul programului Festivalului de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a.
     „În timpul filmărilor pentru Columna eram foarte ocupată pentru filmările filmului Reconstituirea. Îi datorăm totul regizorului Lucian Pintilie, care ne-a deschis o altă lume, o lume bună, în care am intrat cu dreptul în cinematografie. (...) Filmele acestea istorice, care au din punctul de vedere al istoricilor, acum, multe defecte sau neadevăruri, totuși sunt filme istorice și povestea în sine, pentru un anumit public, este foarte importantă. Consider că alegerea acestor filme istorice este un lucru foarte bun, mai ales că filmele acestea se fac foarte greu”.
     Pe 21 iulie, la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia, s-a văzut Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăși, viața e frumoasă!, în prezența actriței Ileana Popovici care a vorbit despre filmul de comedie al lui Cristian Mungiu.
     Seara de 25 iulie din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov i-a fost dedicată filmului Reconstituirea, de la a cărui lansare s-au împlinit 50 de ani. Cel mai bun film românesc din toate timpurile s-a văzut la Cinematograful „Amza Pellea” Râșnov, cu o sală arhiplină. Momentul unic a fost posibil datorită reîntâlnirii dintre Ileana Popovici, Vladimir Găitan și George Mihăiță.
     Cei trei actori din film și-au amintit de perioada filmărilor și au povestit despre momentul în care au fost aleși să joace în film. Vladimir Găitan a precizat faptul că toți trei se aflau la început de drum, iar filmările pentru Reconstituirea aveau să fie începutul carierei actoricești pentru cei trei.
     Detalii: www.100filme.ro
(25.07.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: amintiri din epoca de aur film, centenarul filmului romanesc brasov, sinaia, rasnov, columna film, iulia popovici, reconstituirea film

Opinii: