REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cea de-a III-a ediție a Forumului Diversității Culturale are loc între 9 și 11 noiembrie


     Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, are loc între 9 și 11 noiembrie în București. Evenimentul, conceput ca un exercițiu de recunoștință față de minoritățile etnice care au contribuit la dezvoltarea culturală a României, aduce pe agenda publică diversitatea culturală și nevoia de valorificare a acesteia pe toate palierele sociale și culturale.
     În cele trei zile conferințe, dezbateri, ateliere, tururi de redescoperire a orașului, expoziții, proiecții de film și experimente culinare, publicul va avea prilejul să redescopere varietatea minorităților etnice de pe teritoriul țării și aportul acestora la conturarea identității naționale.
     Prin intermediul conferințelor și dezbaterilor, Forumul aduce în atenția publică pe de-o parte, aportul minorităților etnice naționale la consolidarea culturii și a patrimoniului României și, pe de altă parte, integrarea migranților și refugiaților, o problemă care încă domină întreg teritoriul european.
     Minoritățile au avut, pe parcursul istoriei și până în prezent, o influență semnificativă asupra evoluției artistice din România, așadar, Forumul Diversității Culturale propune o incursiune în practicile culinare ale minorităților etnice prin două ateliere de explorare a Universului gastronomic al acestora, precum și o analiză a prezenței acestora în arta plastică, prin intermediul proiectului de cercetare și vizual Minorități etnice în cultura vizuală, produs de Postmodernism Museum.
     Tot în zona artistică se încadrează și atelierele dedicate copiilor, de explorare a diversității culturale prin muzică și pictură. Iar pentru că educația stă ca fundament pentru schimbările de atitudine și de comportament, Forumul propune profesorilor și formatorilor un atelier de dezvoltare a metodelor și instrumentelor necesare pentru redescoperirea spațiilor urbane împreună cu elevii, din perspectiva multiculturalității.
     One World la Școală pune la dispoziția publicului tânăr al Forumului Diversității Culturale două documentare care îl invită să pătrundă în intimitatea reprezentanților altor culturi etnice. La finalul proiecțiilor, participanții sunt invitați să participe la o sesiune de Q&A cu Ioana Brăilescu, coordonator cluburi de film, One World Romania la Școală, pornind de la temele propuse de cele două filme documentare.
     Specialiștii din domeniile culturale sunt invitați la atelierul de design thinking, cu formatorul Andrei Carcea, prin intermediul căruia vor afla care sunt metodele folosite de designeri în rezolvarea problemelor și în inițierea proiectelor interculturale.
     Pasionații de arhitectură sunt invitați în două tururi ghidate de redescoperire a orașului, care vor oglindi aportul arhitecților străini la peisajul cultural al Bucureștiului.
     Asociația MAIE invită publicul la Biblioteca Vie a Diversității pentru un tip de lectură neconvențională. În loc de cărți, iubitorii de povești frumoase sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică pe care le-au moștenit.
     Detalii: Forumul Diversității Culturale FB
(08.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arcub gabroveni, asociatia maie, forumul diversitatii culturale

Opinii: