REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCâștigătorii NexT 2016: „Prăjitorul de pâine”, Cel mai bun scurtmetraj românesc


     Luni seară, la Cinema Muzeul Țăranului, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internațional de Film NexT și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT.
     Trofeul NexT 2016 a revenit producției Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică/ The Living Need Light, The Dead Need Music, regizat de The Propeller Group din Vietnam. Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiți de Institutul Cultural Român și 2000 de Euro în servicii digitale şi de laborator (post-producţie) oferiţi de CineLab România.
     Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro, bani oferiți de ICR, a fost obținut de She Stoops to Conquer, de Zack Russell.
     Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, constând în 1000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român, i-a fost acordat Katarzynei Szczerba, pentru Figure.
     Juriul a acordat două mențiuni speciale pentru animația MANOMAN, de Simon Cartwright, și pentru scurtmetrajul autohton Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu.
     Prăjitorul de pâine, în regia lui Cristian Pop, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. Premiul valorează 1000 de euro şi este oferit de Institutul Cultural Român.
     Premiul Luno, în valoare de 2000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului românesc Vacanță la țară, regizat de Andrei Tănase.
     Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de Pizza Hut, a fost câștigat tot de Dispozitiv 0068.
     Premiul Publicului pentru film străin a revenit scurtmetrajului Tinerețea monștrilor îndrăgostiți/ Jeunesse de Loups-Garous. Premiul, acordat de Pizza Hut, valorează 500 de euro.
Câştigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul Private Party, de Octav Chelaru. Același proiect a câștigat și Premiul Villa Kult, care constă într-o rezidență artistică în Berlin, pe perioada Berlinalei, cu transportul asigurat.
     De asemenea, în cadrul NexT Short Film Market a fost premiat și proiectul Exit, al lui Bogdan Benea, cu 1000 de Euro în servicii de post-producţie DI, premiu oferit de Abis Studio.
     Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de modelate de Titi Ciocan și pictate de Nicu Duță aka KITRA, Andy Sinboy, Loreta Isac, Paul Dersidan și Sorina Vazelina.
     Detalii: Nextfilmfestival.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: câștigători next 2016, cel mai bun film românesc next, next 2016, the pitch next 2016

Opinii: