REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana UNATC pentru Diaspora și Românii de pretutindeni Roma - Italia (13-21 octombrie 2021)


     Pe 21 octombrie s-a încheiat la Roma, Italia, cea de-a doua deplasare a Caravanei UNATC pentru Diaspora și Românii de pretutindeni, după cea din Republica Moldova (23 septembrie – 1 octombrie 2022).
     „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni” reprezintă un program inițiat și organizat de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, sub patronajul Administrației Prezidențiale și sprijinit de către Ministerul Educației din România. Programul din Italia a avut ca partener principal Ambasada României din țara-gazdă.
14 octombrie, la sediul Ambasadei României din Republica Italiană, a reprezentat ziua inaugurală a Caravanei UNATC, în prezența Excelenței sale Gabriela Dancău, ambasadorul României, Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Liviu Lucaci, rectorul UNATC. Au fost alături reprezentanți ai mass media, profesori de limbă, cultura și civilizația românească din Italia, precum și părinți și copii din comunitatea românească. Seara inaugurală s-a terminat cu spectacolul de teatru și dans, „Magia Sânzienelor”, susținut de către studenții actori ai Caravanei UNATC, în costume populare românești.
     Pe 15 octombrie, la sediul ambasadei României în Italia, doi membri ai Caravanei, psihologul drd. Yolanda Crețescu și drd. Andrei Atabay, au susținut un Curs de formare pentru cadrele didactice, „Jocul teatral ca instrument în educația inovativă”. Au participat la acest curs profesori și profesoare de limbă, cultura și civilizația românească din Italia. În zilele de 15 și 16 octombrie, echipa Caravanei UNATC s-a deplasat lângă Roma, la Villaggio Romeno, unde a susținut în fața comunității de români, părinți și copii, spectacolul de teatru și dans „Magia Sânzienelor” și spectacol cu păpuși „Tradiții românești”.
     În perioada 17-21 octombrie, echipa de studenți, masteranzi, doctoranzi și parteneri ai Caravanei UNATC s-a deplasat zilnic în școlile din Roma și în localitățile din apropiere - Alatri, Ladispoli, Albano Laziale - pentru a susține activități de pedagogie artistică, dedicate copiilor între 5 și 14 ani: ateliere de Jocuri teatrale, susținute de o echipă mixtă de la Departamentele UNATC de Pedagogie teatrală și Școala Doctorală, ateliere Happy Minds, susținute de Asociația parteneră cu același nume, ateliere de proiecții și discuții pe marginea filmelor, susținute de Facultatea de Film, precum și ateliere de aplicații digitale interactive, susținute de studenți de la Departamentul UNATC de Cercetare.
     Echipa Caravanei UNATC a reușit în această a doua iterație să depășească orice graniță de limbă, să ajungă la ceilalți oameni, să bucure copii, profesori și părinți din comunitățile românești și nu numai, iar la atelierele sale au participat toți elevii, indiferent de naționalitate. Europa este acum spațiul interculturalității și multiculturalității. Educația prin artă și joc este un instrument incluziv și o soluție viabilă pentru viitor.
     „Este notabilă deschiderea școlilor italiene pentru a găzdui proiectul și considerarea acestuia drept un program de „interculturalitate”, menit să faciliteze apropierea de cultura română nu doar a copiilor români, ci și a colegilor lor de alte naționalități. Impresia generală în rândul copiilor români a fost că s-au simțit validați drept exponenți ai unei culturi diferite și că pot acționa fără reținere ca vectori de promovare ai propriei identități.” a declarat la finalul programului Gabriela Dancău, ambasadorul României în Republica Italiană.
Platformă culturală itinerantă de practică și introducere teoretică în instrumentele de pedagogie artistică, „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni” facilitează cunoașterea culturii și învățarea limbii române, prin metode și mijloace puse la dispoziție de arta teatrului și filmului. Obiectivul inițiativei „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni” este crearea unui program prin care studenții UNATC să dobândească experiență practică prin identificarea și structurarea posibilităților concrete de folosire a metodelor și mijloacelor puse la dispoziție de arta teatrului și filmului în vederea sprijinirii tinerilor aflați în străinătate.
     UNATC și partenerii săi consideră un real succes programul „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni” desfășurat în Republica Moldova și Italia și afirmă necesitatea dezvoltării și desfășurării sale ca activitate recurentă.
(31.10.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caravana unatc in italia 2022, caravana unatc in republica moldova 2022

Opinii: