REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana Metropolis revine cu Cinema în aer liber


Caravana Metropolis are o selecție nouă de filme, pe care le proiectează în 4 orașe din țară în 2015 (7 iulie-23 august).

     Evenimentul se va desfășura la Arad (7-12 iulie), Timișoara (14-19 iulie), Brașov  (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), în piețe centrale sau parcuri, iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.
Caravana Metropolis își propune să aducă filmul european mai aproape de publicul larg, în lipsa cinematografelor de artă care aproape au dispărut din România
.
11 filme de autor, printre care și De ce eu?, regizat de Tudor Giurgiu, vor fi proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând un performant echipament de proiecție în aer liber, un ecran gonflabil de 120 m² și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii. Un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis.
Detalii: caravana.metropolisfilm.ro / facebook

Selecția Caravanei Metropolis 2015
 
DOUĂ ZILE, O NOAPTE/ DEUX JOURS, UNE NUIT, r. Luc și Jean-Pierre Dardenne, cu Marion Cotillard în rolul principal, care a fost nominalizată la premiul Oscar pentru interpretarea în acest film, cu premiera în selecția oficială de la Cannes în 2014.O tânără soție și mamă lucrează într-o fabrică, dar este nevoită să ia o pauza de la locul de muncă. În timpul absenței sale, colegii ei își dau seama că pot acoperi orele ei de lucru lucrând puţin mai mult. Pentru aceasta, conducerea fabricii le propune un bonus de 1000 euro pentru toţi lucrătorii, dacă vor fi de acord ca postul Sandrei să fie desfiinţat.
POVEȘTI SĂLBATICE/ RELATOS SALVAJES, r. Damian Szifron, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015.
Regizorul și scenaristul Damián Szifron a făcut șase povești, lipite sub un singur titlu și trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele”, scrie revista americană „Rolling Stone”. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar și a făcut senzație la Cannes 2014.
SALONUL LUI JIMMY/ JIMMY’S HALL, r. Ken Loach, în competiție la Festivalul de Film de la Cannes 2014. Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmărește pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal și deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul și discuțiile pe teme politice, liberale, el stârnește reacția agresivă a Bisericii și a statului conservator.
FORCE MAJEURE/ TURIST, r. Ruben Ostlund - Un certain regard Jury Prize la Cannes 2014, nominalizat la European Film Awards pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.
Un tată care-şi petrece vacanţa într-o staţiune din Alpi îşi abandonează soţia şi cei doi copii în faţa unei avalanşe, care se dovedeşte ulterior a fi una controlată. Gestul său de laşitate îi va schimba însă pentru totdeauna relaţia cu familia.
STOCKHOLM, r. Rodrigo Sorogoyen, film laureat al Premiului Goya pentru Cel mai bun actor.
O întâlnire aparent banală, între un băiat și o fată. El îi mărturisește că s-a îndrăgostit la prima vedere, ea nu-l crede. Pe parcursul plimbării lor nocturne prin Madrid, fiecare își dezvăluie treptat dorințele, secretele, dar și câteva minciuni nevinovate. Curând, însă, vor reveni cu picioarele pe pământ, în realitatea dură a luptei pentru control și a jocurilor psihologice.
DOMNIȘOARA JULIE/ MISS JULIE, filmul de debut în regie al actriței Liv Ullmann, avându-i ca protagoniști pe Colin Farrell și Jessica Chastain.
 În cursul unei nopţi de vară din oraşul Fermanagh, Irlanda de Nord, rebela fiică a unui aristocrat anglo-irlandez îl provoacă pe valetul tatălui ei să o seducă.
TEORIA ÎNTREGULUI/ THE THEORY OF EVERYTHING, r. James Marsh, cu Eddie Redmayne în rolul principal, laureat al premiului Oscar pentru cel mai bun actor.
Filmul descrie relaţia dintre Stephen Hawking şi soţia sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când erau studenţi la Cambridge în anii '60, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer.
O DUMINICĂ FRUMOASĂ/ UN BEAU DIMANCHE, r. Nicole Garcia. Învăţător într-o şcoală din sudul Franţei, Baptiste e un solitar. N-a rămas niciodată mai mult de un trimestru în postul său, pentru că iubeşte libertatea. Într-o zi e nevoit să-l ducă pe Mathias, unul dintre elevii săi, acasă, şi astfel ajunge s-o cunoască pe mama băiatului, Sandra, o tânără femeie nonconformistă care lucrează într-un restaurant de pe plajă.
BĂTRÂNUL DE 100 DE ANI CARE A IEȘIT PE FEREASTRĂ ȘI A DISPĂRUT, r. Felix Herngren, nominalizat la Audience Award la European Film Awards, este cel mai apreciat și vândut blockbuster suedez din ultimii ani. Neaşteptata poveste a unui bărbat în vârstă de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt. Mulţi ar crede că îl aşteaptă aventura vieţii, dar această călătorie nu este prima pentru Allan Karlsson.
DE CE EU?, r. Tudor Giurgiu.
Filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie.
ORĂȘELUL ALANDALA/ FIDDLESTICKS, r. Veit Helmer – o comedie pentru întreaga familie, dublată în limba română, pentru spectatorii de-o șchioapă, laureată a Premiului Publicului la Zurich Film Festival, în competiție la Cinekid ICFF.
Copiii şi bunicii reuşesc să transforme un orăşel din Europa într-un loc al invenţiilor şi al recordurilor. Maşina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster şi totul pare posibil atunci când imaginaţia nu mai are limite.
 
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caravana metropolis 2015, cinema in aer liber, de ce eu film

Opinii: