REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Caravana Filmului Românesc la Onești 2015


     Orașul Onești pare a fi, în luna august, o stațiune turistică. Blocuri ascunse printre copaci și flori, oameni îmbrăcați de vacanță, care se plimbă pe strada principală sau beau o bere la terasă. Localnicii știu că este luna în care se întorc acasă cei plecați la muncă în alte țări. Fostul oraș industrial, devenit celebru datorită succesului Nadiei Comăneci, este acum un loc liniștit. 
În centrul localității, la jumătatea distanței dintre monumentul voievozilor și chipul lui Eminescu, se află primăria cea nouă. În spațiul liber de lângă ea, am găsit sute de scaune verzi, așezate pentru Caravana Filmului Românesc. În fiecare seară, începea montatul sistemului de proiecție și instalarea ecranului gonflabil. Spectatorii veneau din vreme, să-și ocupe locurile și să asiste la pregătiri. De trei ani, caravana ajunge la Onești, în urma colaborării dintre Asociația CineCultura, MDV Audio Studio și Primăria Onești. Chiar dacă orașul este printre puținele care au un cinematograf - Capitol, recuperat de autorități, plăcerea de a vedea un film în aer liber adună mult public.
Dacă la celelalte ediții au fost programate doar filme clasice românești, anul acesta au fost proiectate și filme noi, care au avut premiera în acest an.
     Programul Caravanei Filmului Românesc (3-9 august), conceput de Mihai Orășanu și Roxana Bușu, a cuprins vizionarea unor pelicule în prezența realizatorilor și evenimente la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”. În primele două seri au fost vizionate două filme regizate de Sergiu Nicolaescu Mihai Viteazul și Ciuleandra.
Regizorul Șerban Marinescu, scenaristul Bogdan Ficeac și actorul Dorel Vișan au prezentat Magnatul, iar Draga Olteanu-Matei, îmbrăcată în tricoul cu sigla caravanei, a făcut introducerea filmului Nea Mărin miliardar, vorbind despre prietenul ei Amza Pellea și despre bucuria de a reveni la Onești.
La proiecția filmului Live, debutul în regie al lui Vlad Păunescu, a venit multă lume s-o vadă pe Rodica Lazăr, originară din Onești. Actrița n-a participat la eveniment din cauza unor filmări în București.
Mircea Diaconu și Nicodim Ungureanu au venit la întâlnirea cu publicul înaintea proiecției cu pelicula Doar cu buletinul la Paris, regizată de Șerban Marinescu.
Horațiu Mălăele a fost prezent la proiecția cu Nunta mută și Funeralii fericite, după ce avusese spectacolul ”Sunt un orb” pe scena de la Cinema Capitol.
În ultima seară a fost proiectată o altă premieră din 2015, Cel ales, debutul în lungmetraj al regizoruluia Cristian Comeagă. Filmul a fost prezentat de actorul Nicodim Ungureanu, care a vorbit despre plăcerea profesională de a juca roluri negative. 
Caravana Filmului Românesc este deja la Brăila și pregătește un program special pentru Câmpulung Muscel.
Imagine: Dan Țuculescu & Mihai Orășanu

 

Cuvinte cheie: caravana filmului romanesc la onesti 2015, dorel visan, draga olteanu-matei, horatiu malaele, mircea diaconu, nicodim ungureanu, serban marinescu

Opinii: